Fenomenet Totilas

Vilken planet kommer han ifrån?! Igår satte Edward Gal och Totilas nytt världsrekord i Grand Prix Kür med 92,3%. De slog tvåan Adelinde Cornelissen och Parzival med mer än 10%. Hästen är bara nio år, var ska det här sluta?

 

 

I senaste Ridsport fanns det en intressant artikel om Totilas uppfödare, Anna och Jan Schuil. De använder uteslutande bara trakehnerhingstar till sina ston. Stona har holsteinerblod i botten och kombinationen med trakehenerblod ger ridbara, eleganta individer som rör sig bra både fram och bak.

 

Att använda trakehenerhingstar i dressyraveln har visat sig vara framgångsrikt. Det är lätt att se likheter mellan Totilas och Matiné, som tog VM-silver 2006 med Andreas Helgstrand. De är båda efter trakehenerhingstar - Totilas är efter Gribaldi och Matiné är efter Silvermoon - och båda har Kostolany som farfar. Matiné var också hon otroligt rörlig och spektakulär - framförallt i piaff och passage - men försvann från tävlingsbanorna på grund av skador.

 

Anna och Jan Schuil vill att hästarna ska vara mentalt redo för tävlingsbanan när de säljs och därför lämnar ingen häst gården före den fyllt sex år. Totilas, eller "Toto" som han kallas, är lugnet själv hemma i stallet och på tävlingsplatser. Han har en enorm power under ryttare, men till skillnad från många andra topphästar i dressyren så står han stilla i halterna, han skrittar ut på lång tygel från banan och han klarar att vara med på prisutdelningar trots att publiken är vild.

 

Att en av världens bästa ryttare, Edward Gal, sitter på ryggen gör ju inte saken sämre. Totilas må vara makalöst begåvad, men han är ingen lättväxlad häst. Det krävs en ryttare av Edwards kaliber för att göra hästen rättvisa, tillsammans är de verkligen ”a perfect match”.

Dressyren fick ett genombrott, både i media och som publiksport, när küren infördes under OS i Atlanta, men Totilas har tagit dressyren till helt nya höjder. Man behöver inte vara dressyrälskare för att håren på armarna ska resa sig när man tittar på honom. Den svarte hingsten är bedövande vacker, en riktig superstar. Magiskt!


Gal och Totilas slog sitt eget världsrekord i Grand Prix Kür på Olympia igår. Titta och njut!


Kommentarer
Postat av: STOCKHOLMSJENNA

Han är ju föööör underbar! Min drömhäst

2009-12-17 @ 17:00:58
URL: http://stockholmsjenna.blogg.se/
Postat av: Sofia

Den hästen är magisk, och tillsammans är de ett sjukt bra team :)

2009-12-26 @ 23:17:51
URL: http://eliinsofiia.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0