Reflektioner

Varje år rankar den internationella årsboken L´Année Hippique de bästa tävlingsarrangörerna inom ridsporten. Vartannat år röster de aktiva fram de bästa arrangörerna av dressyr och körning - och vartannat år de bästa arrangörerna av hoppning och fälttävlan. I år utsågs CHIO Rotterdam till årets bästa dressyrtävling. Bästa körtävling blev Globen!

Jag har varit på tävlingarna i Rotterdam och kan verkligen hålla med om att det är en fantastisk tävlingsplats. De bästa ryttarna är där och parken som omger tävlingsplatsen är otroligt fin.

Eftersom jag har varit på en hel del internationella tävlingar genom åren så har jag funderat lite på hur mycket tävlingarna i Sverige faktiskt skiljer sig från resten av Europa.

Ridsporten utomlands är fortfarande i mångt och mycket en överklassport. På mässorna utomlands erbjuds publiken att köpa Rolex klockor och andra exklusiva saker -  utbudet består inte direkt av några fyndpriser på ridbyxor och schabrak, som på de svenska mässorna. Självklart finns det billigare saker att köpa på tävlingar som Rotterdam - precis som det finns dyrare prylar i Scandinavium, men generellt sett är skillnaden i prisnivå stor. Publiken bestämmer utbudet, och utomlands är inte publiken densamma som i Sverige. 

I Sverige finns människor i alla åldrar och med olika bakgrund på läktarna, alla med det gemensamt att de älskar hästar och ridsport. Den makalösa atmosfären och stämningen - publik med hyllningsplakat och hejarramsor - som finns i Globen, Scandinavium (och till viss del Falsterbo), hittar man inte någon annanstans.


"Fynda" en Rolex i Rotterdam ...                ...eller ett schabrak i Scandinavium


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0