Intervju med Emelie Brolin

Emelie Brolin är dressyrryttaren som i princip föddes på hästryggen! Hon är uppväxt på ridanläggningen Brolöten, där hon idag driver ett konferens- och dressyrcentrum tillsammans med familjen. I sin hästbloggTeam Agrias hemsida delar hon öppet med sig av sina med- och motgångar som professionell dressyrryttare.

 

Emelie ingår i Team Agria, som består av morgondagens främsta ryttartalanger


Medfött hästintresse

Att Emelie Brolin blev hästintresserad kom inte direkt som någon överraskning. Hennes mormor och morfar startade i början av 70-talet uppfödning av connemaraponnyer på Brolötens stuteri – en verksamhet som Emelies mamma Chris senare övertog. Chris har själv en dressyrkarriär bakom sig med tävlingsmeriter upp till svår klass.

 

- Det har alltid varit självklart från min sida att hålla på med hästar. Jag visste vad jag skulle göra redan innan jag kunde gå, säger Emelie.

- Det är aldrig någon som har pushat eller tvingat mig att satsa på ridningen. Både mamma och pappa hade stöttat mig om jag valt att satsa på något annat, men det har aldrig varit aktuellt.

 

Dressyren lockade mest

Med tanke på Chris bakgrund som dressyrryttare föll det sig naturligt att Emelie valde att satsa på just dressyr.

 

- Jag var för feg för hoppning, svarar Emelie lite skämtsamt.

 

- Sen har jag alltid varit tävlingsmänniska, och jag förstod att jag kunde bli bättre på dressyr med en mamma som var GP-ryttare i dressyr.

 

NM- guldet en höjdpunkt

Emelie, som numera tävlar på seniornivå, har en imponerande meritlista. Hon har internationella placeringar på både häst och ponny och 2 NM-guld, 12 SM-guld och 11 DM-guld.

 

- NM- guldet med Contact var en helt otrolig upplevelse, svarar Emelie när jag ber henne välja det största ögonblicket hittills i karriären.

 

Förlorade sin häst i tragisk olycka

Men Emelie har också fått uppleva de ibland brutalt tvära kast som livet med hästar kan innebära. För några år sedan förlorade hon sin lovande tävlingshäst Winston när han tragiskt bröt nacken i boxen. Tiden efter olyckan var oerhört svår för Emelie.

 

- Jag hade väldigt svårt att acceptera att något sådant kunde hända. Det var en svår sorg att förlora en så fantastisk häst på ett så fruktansvärt sätt.

 

Tävlingshästarna

Idag har Emelie tre lovande tävlingshästar som hon satsar på.

 

Briman (-01 e Briar- Martini) hoppas hon mycket på. Målet är att rida lilla rundan med honom nästa år och eventuellt komma ut på någon internationell tävling.

 

- Han är en stor maffig häst som jag tror kan bli en riktig stjärna om allt går vår väg. Han har det lilla extra som faktiskt krävs, säger Emelie.

 

Även Concept (-02 e Prestige- Furioso II) har stor potential. Emelie beskriver honom som en gentleman som alltid försöker göra sitt bästa. Concept är halvbror med Emelies tidigare stjärna Contact, som lillebror Christian numera rider och tävlar.

 

Emelie och Concept på Breeders i Flyinge.


Vinyl (-03 e Master- Vivaldi) har gått bra i årgångsklasserna och blev åttondeplacerad i Breeders Trophy 2008. Vinyl är en häst som har väldigt lätt för de svåra rörelserna och Emelie hoppas att de ska kunna gå riktigt långt tillsammans. 

 


Tränar för Anky von Grunsven

Mamma Chris, som är B-tränare och dressyrdomare, är den som hjälper Emelie med träningen till vardags. Emelie tränar även för Patrik Kittel och Mattias Jansson – och för världsstjärnan Anky von Grunsven!

 

Hon är nyss hemkommen till Brolöten efter en träningsperiod nere hos Anky i Holland.

 

-  Anky är en otroligt sympatisk tränare. Hon förklarar allting väldigt enkelt och så är hon väldigt engagerad i min träning. Man blir verkligen inspirerad av henne!

 

Emelie och Briman på ett träningspass för Anky

 

Förebilder

Världsstjärnan Anky von Grunsven är självklart en stor förebild för Emelie. Men även, lite oväntat, hoppryttaren Malin Baryard.

 

- Malin är så oerhört ödmjuk och är en bra förebild för sporten. Hon har tagit svensk ridsport ”ett steg” längre, säger Emelie.

 

Hårt arbete

Emelie arbetar heltid med att utbilda och tävla hästar. Hon lever det liv som många hästintresserade bara drömmer om.

 

- Det är ett drömjobb eftersom man får arbeta med det man brinner för och älskar.

 

- Men det är ingen dans på rosor! Även om det har sina fantastiska fördelar så är det ingen glamour i vardagen. Det är hårt arbete och tuffa utmaningar för alla som håller på med detta.

 

Arbetsvilja viktigare än talang

Hon beskriver sig själv som otroligt envis och målmedveten. Det är hennes arbetsvilja som tagit henne dit hon är idag, inte talang.

- Jag har inte den bästa sitsen och det finns säkert massor av ryttare som har en bättre timing. Men även om det krävs fler träningstimmar för mig i ridhuset än vad det gör för en ”talang” så har jag viljan att göra det.

 

- Det är inte talang som gör att man orkar rida åtta hästar om dagen eller orkar köra lastbilen på natten efter tävlingar. Ibland tvingas man rida långt fram på kvällen om något oväntat händer i stallet under dagen - och det gör det ofta inom den här sporten. I de situationerna är arbetsvilja betydligt viktigare än talang.

 

Emelie kör själv hästlastbilen ner till Anky i Holland

 

Älskar sina hästar

Att Emelie älskar sina hästar råder det inga tvivel om. Just kärleken till den enskilda individen är det som Emelie menar är hennes bästa egenskap som ryttare.

 

- Jag ser inte hästen som ett redskap, det värsta jag vet är ryttare som pratar om hästen med formuleringen ”den”. Jag har smeknamn på alla min hästar och behandlar dem som en familjemedlem.

 

- Jag byter heller inte ut en häst när resultatet varierar utan är väldigt trogen min tävlingskamrat både på gott och ont.

 

Speciell relation med Contact

Emelie har tränat och tävlat många ponnyer och hästar genom åren. På frågan vilken häst som betytt mest genom åren nämner hon två, King Co och Contact.

 

- B- ponnyn King Co har betytt mest för min karriär. Det var med honom jag red mitt första SM och med honom som jag började ta dressyren på allvar.

 

- Känslomässigt är det Contact. Vi har en väldigt speciell relation och jag är övertygad om att han älskar mig lika mycket som jag älskar honom.


Framtidsplaner

Emelie satsar på att bli en internationell tävlingsryttare i dressyr och hoppas etablera sig på den allra högsta nivån.

 

- Om tio år rider jag Grand Prix internationellt, svarar Emelie när jag frågar henne om framtidsplanerna.

 

- Sen hoppas jag att jag kommer rida OS någon gång i framtiden.

 

Ja, varför inte. Med envishet och målmedvetenhet kommer man långt!

 

Emelie och Vinyl på Scandinavian Open i Falsterbo

 


PRYLKOLL med Emelie

Hatt – Cavallo

Hjälm – Charles Owen

Handskar – Roeckl

Frack – Golden dress

Kavaj – Hoppmärke (själv sytt in den)

Ridbyxor – Pikeur, modell Lascara

Stövlar – Petrie, modell Anky och Treadstone vinterstövlar

Ridskor – Treadstone


Kandar – Otto Schumacher

Träns – Otto Schumacher och Treadstone

Sadel – Amerigo och Childeric

Schabrak – Sjöhagen Wear

Lindor – Sjöhagen

Benskydd – Ankys märke mfl

Boots – Eskadron

 

Alla bilder i intervjun är lånade från Emelies blogg


Kommentarer
Postat av: Johanna

SVAR - Haha jag såg dem nu! Åh fy, nej de bilderna skall vi nog inte publicera!!

2009-11-27 @ 18:38:58
URL: http://hoppryttarinnan.blogg.se/
Postat av: Johanna - Bloggar från Flyinge

Riktigt fin häst!

2009-11-28 @ 10:35:50
URL: http://johannakruse.devote.se
Postat av: Therese

Roligt med intervjuer

2009-11-28 @ 13:10:19
URL: http://hobbyryttaren.blogg.se/
Postat av: isa

hur väljer du ut dina interjuver? :)

2009-11-28 @ 23:02:34
URL: http://barahast.blogg.se/
Postat av: Mitt liv som hästnörd

Isa: Det har jag svarat på här (se länk).

Postat av: caroline

trevliga intervjuer:)

2009-12-12 @ 20:29:58
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: Ka

fin blogg :)

2009-12-12 @ 20:46:14
URL: http://priiinah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0