Over and out

Det här blir mitt sista inlägg.

Det har varit enormt roligt att så många följt bloggen. Tack till alla er som kommenterat mina inlägg eller skickat mail. Jag hade gärna fortsatt skriva men tiden räcker helt enkelt inte till.

Tack för den här tiden!


Uppladdning

Förra helgen var Melodifestivalen i Scandinavium, nu rustas det för hästfest! Pulsen stiger...



Bilder från Göteborg Horse Show.

Vår och sommar hos Horseware

Horsewares vår- och sommarkollektioner släpps i butik i mars. Här kommer ett litet smakprov på deras nyheter.

Horseware spring/summer 2010. Jättefräscha färger och snygg design! Flera av plaggen matchar Amigos nya färger.




Horseware Newmarket spring/summer 2010. Fina färger men tröjorna har lite för mycket tryck för min smak. Jackorna är snyggast!


Världscupen i dressyr

Missa inte världscupdressyren i Neumünster idag! Klassen sänds live på webben (gratis) med start klockan 9:50, länkar och info hittar du här.

Tinne Vilhelmsson Silfvén och Favourit rider klockan 10:44 (startnummer 7). Küren kommer absolut bli sevärd - i startlistan finns bland andra Adelinde Cornelissen/ Parzival, Isabell Werth/ Warum Nicht och Edward Gal/ Totilas.


Tinne och Favourit blev tia med 68,4% i kvalet i fredags.

Who´s that girl?

Hittade av en händelse två klockrena karikatyrer av Helén Rasmusen. Ser ni vilka det är?


 

 


Lång vinter

I natt snöade det igen. Som om vi inte redan hade tillräckligt med snö...

Det första jag fick göra när jag kom till stallet var att skotta bort drivorna framför stalldörren och skotta gångar ut till hagarna för att överhuvudtaget komma ut med hästarna.

I veckan var jag trots vädret tvungen att köra två hästar till ett annat stall. Ditresan gick bra, hästarna lastades av och släpptes in i sina boxar. Skönt, nu var det bara att köra hem med det tomma släpet. Vi kom fem meter. Där lyckades jag komma ut i lite för djup snö och vi satt orubbligt fast. Vi var tvungna att ta hjälp av en traktor innan vi kunde köra vidare. Vilken pärs.

Det enda man längtar efter är att det ska börja töa. Våren har aldrig varit mer efterlängtad.


Längtan efter vår.

Snöbollskrig

Enligt meteorologerna kan det komma en halv meter (!) snö i Skåne under helgen. Läge för snöbollskrig?


Färgglatt

Benskydd Pro Tech och boots Dynohyde No-Turn, Classic Equine.














Internationella tävlingar i Neumünster

Idag börjar Neumünster Classics i Tyskland. Meetinget, som avslutas på söndag, innehåller både världscupdressyr och internationell trestjärnig hoppning.

Svenska deltagare är Tinne Vilhelmson Silfvén i dressyr och Rolf-Göran Bengtsson, Svante Johansson och Henrik von Eckermann i hoppning.

Klicka på bilden och följ meetinget live (gratis).



Startlistor och resultat hittar du här.

Polisjakt

Vilken grej! Kolla här hur det går till när polisen i Söderhamn fångar in lösa hästar.

UVEX ridhjälmar

Tyska UVEX som är en känd tillverkare av skyddsutrustning för skidsport, cykling och motorsport har nu även gett sig in i ridsporten och börjat tillverka ridhjälmar.

UVEX har satsat på både säkerhet och komfort. Alla modeller är lätta och väger mellan 330 och 390 gram. I nacken finns ett anpassningsbart storlekssystem som ska ge perfekt passform oavsett huvudstorlek. Ridhjälmarna har integrerade ventilationskanaler ska hålla huvudet svalt i varmt väder, de har även avtagbart och tvättbart foder. Hjälmarna ska enligt företaget tillhöra de säkraste hjälmarna på marknaden. Ridhjälmarnas ytterskal och EPS innerfoder absorberar stötar och ger maximalt huvudskydd.

Jacson är generalagent för märket i Sverige, Danmark och Norge. Priserna ligger mellan 1299 kr och hisnande 7499 kr. Många av modellerna finns i flera färger.


Uvision 1299:-


Classic 1799:-


Active 2259:-


Active Plus 2496:-


Active Team 3179:-


Replica 3379:-


Paisley 3379:-


Flash 3829:-


Carbon 7499:-

Jag tycker att det är både spännande och roligt när märken från andra sporter söker sig till ridsporten. De kommer ofta med många nya bra idéer, både funktions- och utseendemässigt. Det är dessutom roligt (och välbehövligt) när någon kommer och rör om lite i grytan - se bara på den uppståndelse som Tretorns ridstövlar orsakade när de kom.

Det är ganska tydligt att UVEX har inspirerats av GPA:s hjälmar, åtminstone utseendemässigt. Även om jag inte gillar designen så mycket så märks det ändå att UVEX har tänkt till när de tagit fram sina hjälmar, både vad gäller storleksanpassning och säkerhet.

Svenska ryttare i Scandinavium

Nu är det klart vilka svenska hopp- och dressyrryttare som får rida Göteborg Horse Show. Därmed har Maria Gretzer gjort sin sista uttagning som förbundskapten i hoppning, efter Scandinavium tar Gösta Asker över tyglarna.

Hoppning:
Niklas Arvidsson
Malin Baryard-Johnson
Rolf-Göran Bengtsson
Jens Fredricson
Peder Fredricson
Linda Heed
Svante Johansson
Helena Lundbäck
Viveca Lundbäck
Malin Parmler
Helena Persson
Henrik von Eckermann
Alexander Zetterman
Daniel Zetterman

Eftersom Göteborg Horse Show står som arrangör rider sju svenska ryttare i söndagens världscuphoppning. I världscupklassen rider Svante Johansson, Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Helena Lundbäck, Henrik von Eckermann, Alexander Zetterman och Daniel Zetterman.

Dressyr:
Patrik Kittel - Watermill Scandic H.B.C
Tinne Vilhelmson Silfvén - Favourit
Charlotte Haid Bondergaard - Lydianus
Minna Telde - Larina Höm
Pia Fälth - Efendi
Anette Christensson - Normandie JB

Reserv: Nina Bengtsson – Ajax II

Göteborg, here we come!

Oh yes, nu har jag hämtat biljetterna till Göteborg Horse Show! Nästa vecka är det dags. Vi åker upp på fredagen, håll tummarna att det inte blir snöstorm då.




Högklassig sport...


... och shopping!

Nya färger hos Horseware

Våren och sommarens nya färger hos Horseware heter Teal/ Lemon och Java/ Brick red. Snyggt!


Amigo 600D i Teal/ Lemon


Amigo 600D i Java/ Brick red.


Amigo Jersey Cooler och Amigo transportskydd i Teal/ Lemon.


Amigo Jersey Cooler och transportskydd i Java/ Brick red.

För de små

Trojanska hästen fungerar både som pall, lekhäst och förvaringsplats för småsaker. Tillverkad av LEKA Sweden och betraktas som ett klassiskt designföremål.

Hästen finns i två storlekar, den lilla kostar 725 kr och den stora 895 kr. Säljs bl.a på Moderna Museets webshop och Bjärreds Design.

 


Världscupen i Vigo

Ikväll är det den elfte omgången av världscupen i hoppning i Vigo, Spanien. Svensk deltagare är Malin Baryard Johnsson med Actrice.

Klicka på bilden för att följa hoppningen live klockan 18:55- 21:30 (betalkanal).



SVT2 sänder ett sammandrag imorgon, söndag, med start klockan 13:00.

Här hittar du startlistor och resultat.

Minnenas arkiv

Ett av mina starkaste hästminnen är från VM i Haag 1994. Jag var inte så gammal när jag satt där framför TV:n men jag minns att jag blev helt betagen av ett ekipage - Nicole Uphoff och Rembrandt!


Än idag är de ett av mina absoluta favoritekipage genom tiderna. Jag får fortfarande rysningar när jag ser på gamla inspelningar. Rembrandt hade riktig starquality och gjorde allt med otrolig lätthet, elegans och power. Han bjöd på makalösa ökningar och gick alltid i en perfekt form. När han tog OS- guld i Barcelona 1992 beskrevs han som "A living work of art".

Historien om Nicole och Rembrandt är en riktig saga. Jürgen Uphoff letade häst till sin fjortonåriga dotter Nicole och hittade en intressant fyraåring e. Romadour II. Eftersom ingen annan var intresserad av valacken fick Uphoff´s köpa honom. Hästen var Rembrandt och resten är historia. Tillsammans tog Nicole och Rembrandt 4 OS-guld, 3 VM-guld, 1 VM-silver, 4 EM-guld och 1 EM-silver. Nicole är den yngsta ryttaren någonsin som tagit OS- guld i dressyr, hon var bara 21 år när de vann i Seoul 1988. På samma OS satte ekipaget världsrekord i Grand Prix. 

Rembrant stannade hos Uphoff´s tills han dog 2001, 24 år gammal.


Djuriskt

För den modiga (eller smått galna!).

Benskydd och boots med zebraränder, Classic Equine Legacy.




Rosa leopardmönster, Classic Equine Pro Tech.



Crazy Boots

Boots från Classic Equine.








Lädervård

Det finns en uppsjö av lädervårdsprodukter och ibland kan det vara svårt att veta vad man ska välja. Jag tänkte berätta lite hur jag tänker kring läderskötsel och vilka produkter jag använder. Here it goes - min läderspecial!

Regelbunden skötsel är A och O för att lädret ska hålla. Jag försöker alltid rengöra tränset efter varje träning eftersom svett och fukt torkar ut lädret. Sadeln rengörs några gånger i veckan. Smörjer gör jag en dag i veckan. Jag smörjer aldrig utan att ha rengjort först, då smörjer man bara in smutsen i lädret.

Viktigt att tänka på är att riktigt fint läder är känsligt och kräver rätt anpassade produkter. När man väljer lädervårdsprodukter ska man alltid utgå från vad sadel- eller tränstillverkaren rekommenderar. Hos många märken gäller inte garantin om man använt "fel" produkter (kolla därför vad som står i garantin!).

Oavsett lädrets kvalité bör man undvika lädervårdsprodukter med mineraloljor som förstör fibrerna eller ekololja som löser upp sömmarna.

För rengöring använder jag Amerigo Soft Clean, som är en mild men effektiv rengöring. Den är färdig att använda direkt ur flaskan, inget vatten behöver tillsättas. Väldigt bra. Dryg.


När jag putsar använder jag helst Butets Akene läderlotion. Lotionen är lättarbetad och går snabbt in i lädret. Gör lädret riktigt mjukt och glansigt.


Första reserv till Butets lotion är Amerigos balsam. Balsamet innehåller inga mineraloljor eller kemiska ämnen. Luktar fräscht och ger bra glans. Väldigt bra men Butets läderlotion är snäppet vassare, speciellt till sadlar.



Läs här hur du tar hand om ditt swarovskipannband.

Övning: Fyrkanten

Fyrkanten/ kvadraten är en lösgörande övning som tränar rakriktning, samling, takt och schvung. Ryttaren får verkligen ett kvitto på om hästen är mellan hjälperna.

 

På yngre hästar kan man rida på en lite större fyrkant och göra övningen i skritt eller trav. Gör en halvhalt före och efter hörnet, vill hästen inte ta förhållningen så gör halt istället. Tänk på att bibehålla takten även i hörnen, hästen ska gå i balans men kräv inte för mycket samling.

 

På den äldre, starkare hästen kan man minska fyrkantens storlek. Lek med samlingen i hörnen och var noga med att hästen är rakriktad, taktmässig, självbärig och lätt i handen. Med den rutinerade hästen kan man samla från trav till passage i hörnen och göra halvpiruetter i hörnen i galoppen.

 

Rid noggrant i hörnen, sitt rakt över hästen och byt varv emellanåt. Tänk på att övningen är styrkemässigt krävande för hästen när man gör den i galopp. Sluta i tid.

 

Det går precis lika bra att rida övningen på en åker som i ett ridhus/ridbana. I ridhuset kan övningen göras ute vid spåret eller inne på banan, utan något stöd från väggarna.

 


Spoga Horse

Idag avslutades den tre dagar långa tyska grossistmässan Spoga Horse Spring i Köln. Mässan, som rymmer närmare 230 utställare från hela världen, visar upp de kommande trenderna och det hetaste modet inom ridsporten.

Här kommer en bildbomb från mässan!

 

Snygga färger hos Pikeur och Eskadron


Bruna nyanser hos Prestige


Blått och grått hos Schockemöhle Sports


Blått och rosa hos holländska Harrys Horse


Snyggt från Kingsland


Jeansridbyxor från Albert Kerbl


Halsband från Horse Ryder


Hjälm med bling-bling från Casco.


Färgade hjälmar från Casco.


Ännu en modell från tillverkaren av lättviktshjälmar, Casco.


Blingad brun hjälm från UVEX.


Flaggmotiv på GPA:s hjälmar är fortfarande populärt.


Veredus nya omtalade stövlar Guarnieri kommer ut i butik i mars.


Ariat gör inte bara fantastiska ridskor - de gör även cowboyboots.


Gummistövlar med färgad kant från Aigle.


Flotta spö från Fleck.

Spoga Horse II

Fler bilder från mässan.


Färgglada öronluvor från Busse


Träns från Prestige


Som vanligt fanns det mängder av sadlar. Här en från Passier.


Vattentät sadel från Tekna


Sadel från Acavallo


Galoppsadel från High Line.


Stigbyglar från Prestige

Piaffe Evo (benskydden) och Piaffe Shield (bootsen) från Veredus

 

Täcken från Bucas i blått och rött

 

Rött är en populär färg för tillfället - här på lindor från Euro-Star

 

Heltäckande flughuva från Pfiff.

 

Min favorit: Hovkrats med inbyggd lampa från HKM Sports Equipment.


Bra start på veckan

Min blogg har blivit utsedd till veckans blogg hos Ponnymamman!



Motivering:

Aktuell och engagerande blogg! Välskrivna inlägg om lite av varje, uppdaterar ofta och har snygg design o hög läsbarhet. Lätt att tycka om!

Jag tackar och bugar!

Valentine

Nästa söndag är det Alla hjärtans dag. En dag värd att fira? Det tycker i alla fall Schockemöhle som kör en Valentine- kampanj med erbjudande på märken som Dimacci, Joules, Kingsland och Ralph Lauren.

 

Kampanjen pågår till den 13 februari.


Mash

Precis som med allt foder ska man bara ge det om hästen verkligen har ett behov av det. Jag ger mash till min gamla häst som ibland har problem med matsmältningen och tappar aptiten. Även tävlingshästarna får det ibland när de gått hårt. Viktigt och tänka på är att mashen ersätter en fodergiva, man ska inte fodra "dubbelt".

Jag använder havre, vetekli, linfrö, äpplen och morötter. Havren kan bytas ut helt ellet delvis mot korn. Man får utgå från vad hästen brukar äta för spannmål. Ger man mash till en häst som återhämtar sig efter kolik är det lämpligare att ge vetekli och linfrö och utesluta havre och korn.

Det här receptet är min variant, givetvis kan man ha olika ingredienser och varierande mängd av de olika fodermedlen.

Recept mash
0,5 kg havre
0,2 kg vetekli
2 dl linfrö
4 morötter
1 äpple

Gör så här:

1. Häll linfröna i 8 dl vatten och koka i ca 20 min. Rör om så det inte bränner fast i kastrullen. Resultatet ska bli en seg massa, tillsätt mer vatten under kokningen om det behövs.

2. Hacka morötterna och äpplet.

3. Blanda havre, vetekli, morots- och äppelskivorna med de kokta linfröna.

4. Häll hett vatten över blandningen.

5. Låt stå i ca två timmar så havren hinner svälla.

6. Klart. Serveras ljummen!


Ger man mash regelbundet (1-2 gånger i veckan) är det mer tidsbesparande att köpa färdig mash från exempelvis Dynavena eller Eggersman.

Världscupen i Bordeaux

Ikväll är det dags för den tionde omgången av världscupen i hoppning i Bordeaux, Frankrike. Svensk deltagare är Malin Bayard-Johnsson med Tornesch.

Klicka på bilden för att se hoppningen live klockan 19:55- 21:50 (betalkanal).



SVT1 sänder ett sammandrag imorgon, söndag, med start klockan 17:00.

Här hittar du startlistor och resultat.

Sen lunch

Inne i värmen en kort runda, ska snart bege mig till stallet igen. Måste ladda batterierna med lite mat först. Ska även koka lite mash till min gamling. Mash är superbra för matsmältningen och aptiten - perfekt för en gammal, lite kräsen häst alltså!

Mash går att köpa färdig från olika foderleverantörer, men det går precis lika bra att göra själv. Jag lägger ut recept (och lite bilder) när jag kommer hem igen.


Rabatt på magnetprodukter

Magnethealth har stor lagerrensning av magnetprodukter. Just nu kan du köpa 3 produkter, men betala för 2 om du anger rabattkoden LAGER32.

 

Erbjudandet gäller t.o.m 31 mars.

 

 




Läs vad jag tycker om mina (läs: hästens) magnetpaddar här.

Bromsar föredrar mörka hästar

Den blodsugande insekten broms, även kallade hästfluga, föredrar svarta och bruna hästar framför vita. Nu vet forskarna varför.

Mörka hästar reflekterar polariserat ljus på samma sätt som en vattenyta, visar forskning från bland annat Lunds universitet. Bromsarna är beroende av vatten, exempelvis vid äggläggning. Vatten lockar också till sig törstiga djur, som bromsen kan suga blod av.

För att bryta den attraherande signalen måste mörka betesdjur antingen röra sig till skuggiga områden eller förses med täcken som inte reflekterar polariserat ljus.

Källa: ATL

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så var min egen teori äntligen vetenskapligt bevisad. ;) Mina mörka hästar har alltid mycket insekter och bromsar runt sig på sommaren, till skillnad från min skimmel som nästan aldrig ens behöver vifta på svansen. Har alltid tänkt att det inte kan vara en tillfällighet, utan att det måste ha med färgen att göra. Nu vet vi att det är så. Livet är orättvist.


Dagens I-landsproblem

Varför finns snygga Schockemöhle Paris bara i svart? Jag som letar efter ett träns som ser ut precis så, fast brunt...


Slut för idag

Puh, nu har jag pulsat färdigt i snön för idag. Hästarna är nattade och har fått sitt kvällshö. Tror de är ganska nöjda att stå inne i sina boxar igen, de vände nästan i dörren i morse när jag skulle släppa ut dem i snöstormen. Ingen gillar det här vädret...

 

Man får vara glad bara man kommer in helskinnad på kvällarna nuförtiden. Det är hemskt att läsa om ridhustak och stalltak som rasar in, och hästtransporter som åker i diket.

 

Nu väntar dusch och lite mat innan jag sluter mina blå. När jag vaknar imorgon vill jag ha barmark, sol och 15 plusgrader, ok?

 

Det snöar fortfarande

 

Ikväll somnar jag till Alicia Keys - Empire State of Mind (Part II).



Skrämmande

Jag blir tokig. För andra dagen i rad har en helikopter flugit rakt över hästarnas hagar! Idag hade jag inte hunnit släppa ut hästarna när den kom, men igår var de ute. Inte nog med att den flyger rakt över hagarna, den flyger dessutom väldigt nära marken. Extremt nära.

Igår var jag i stallet när den kom flygande. Det var försent att ta in hästarna så jag stod med hjärtat i halsgropen och bara väntade på deras reaktion. Det var väldigt obehagligt. Man har ju hört skräckhistorier om hästar som skenat och skadat sig för de blivit rädda av lågt flygande flygplan och helikoptrar.

Tack och lov gick det bra med mina hästar. De blev givetvis stressade och oroliga, men de fick inte panik. Vågar inte tänka på vad som kunde hänt...

Får de verkligen flyga så nära marken?! De borde ju meddela innan åtminstone, så man har en chans att ta in sina djur. Tänker inte bara på mina hästar, det finns ju andra djur som kan bli rejält skrämda.


Dyraste hästen till Sverige

De svenska hästköparna shoppade loss på Hannoveranerförbundets vinterauktion i Verden i helgen. Totalt såldes sex hästar till Sverige, bara Frankrike köpte fler med sina åtta. Johan Ifverson ropade in auktionens dyraste häst, Smaragd, för 50 000 euro (ca 525 000 kr).


Smaragd (val -06 e Samarant- Don Davidoff). För video klicka här.

Hoppas att de här fina hästarna får stanna i Sverige och blir ridna av svenska ryttare i framtiden!

Rabatt på täcken och träns

Hööks lämnar just nu 20% rabatt på alla täcken och träns. Erbjudandet gäller i webbshopen och i Hööks butiker t.o.m den 14 februari.


H2O

Tänkte att jag skulle fortsätta lite på temat vatten och återknyta till det jag skrev förra veckan. Nu när det är så kallt ute är det viktigt att se till att hästarna dricker ordentligt. Det är inte ovanligt med hästar som blir lite kinkiga med drickandet på vintern. Med en sån häst är det viktigt att ha koll och se till att få "igång" drickandet igen. Dricker de för lite kan de inte prestera på topp och de löper dessutom stor risk att drabbas av kolik.

Här kommer några tips på hur man får en kinkig häst att dricka mer:
  • Ge mycket grovfoder. Stråfoder ökar salivutsöndringen och gör hästen törstig.
  • Prova att ge ljummet vatten. Kallt vatten har en avkylande effekt och en del hästar undviker därför att dricka för att hushålla med kroppsvärmen.
  • Om du har vattenkopp, se till att det är bra tryck i den (ett vattenflöde på minst 7-8 liter/minut). En del hästar tröttnar om vattenkoppen inte fylls fort nog. Ett alternativ är att ge vatten i spann istället (eller som ett komplement till vattenkoppen), då har du även bättre koll på hur mycket hästen dricker.
  • Ge extra salt i maten. Saltbrist stör törstregleringen vilket gör att hästen inte dricker trots att den har vätskebrist. Istället för salt i maten kan man lära hästen att dricka saltlösning när den arbetat och svettats. Saltlösning är lätt att göra, tillsätt ca 9 g salt per liter vatten. Krafft säljer svettersättare och salt i säck, men vanligt salt av livsmedelskvalitet utan tillsatser av jod och mineraler går precis lika bra. Läs mer om saltbalansen här.
  • Smaksätt vattnet med melass eller äppeljuice. De flesta hästar älskar det och dricker gärna en spann. Hänger du en spann melassvatten i boxen är det dock viktigt att erbjuda hästen vanligt "rent" vatten också.
Sen gäller givetvis de självklara sakerna som alla redan vet: att hästen ska ha fri tillgång till vatten dygnet runt (även i hagen) och att vattnet är tjänligt och rent (byt varje dag, rengör vattenhinken alt. vattenkoppen).


Nyheter i TR

Lättläst artikel om 2010 års ändringar i TR I (gemensamma bestämmelser), TR II (dressyr) och TR III (hoppning).

Tävlingsreglementen går att ladda hem här.


RSS 2.0