Nyår i stallet

Läste den här artikeln och blev än en gång påmind om hur mycket lidande som nyårsraketerna faktiskt orsakar hos många djur.

Jag tänkte dela med mig av några tips som vi tillämpar i vårt stall för att försöka hålla hästarna så lugna som möjligt på nyårsafton:

- Motionera hästarna ordentligt. Vi undviker att vila dem dagarna innan eller på nyårsafton. Har de överskottsenergi reagerar de mer för ljudet och ljuset från fyrverkerierna.

- Ha tänt i stallet. Ljuset från raketerna syns inte lika mycket som när det är släckt.

- Låt radion vara igång, då hörs inte smällarna riktigt lika tydligt. Se bara till att ni inte ställer in en radiokanal som sänder ett nyårsprogram, då finns risken att det blir raketljud från radion också! Har man en väldigt ljuskänslig häst är öronproppar ett bra alternativ.

- Ha uppsikt över hästarna! Hos oss finns det alltid någon i stallet vid tolvslaget (när fyrverkerierna är som värst) och kollar att allt är lugnt och att ingen häst får panik.

Sedan skulle jag vilja uppmana alla att ha era hästar inomhus på nyårsnatten! Varje år hör man skräckhistorier om hästar som sprängt staketen på grund av att de blivit skrämda av raketer. Våra hästar står alltid inne på natten året om, men om jag hade haft någon häst på lösdrift så hade jag absolut tagit in den på nyårsnatten.

Hur gör ni för att era djur ska få en lugn start på det nya året?

Kommentarer
Postat av: Ewa

Vi tar in våra hästar tidigt, har ljuset tänt och har bomull i öronen på dem.

2009-12-30 @ 15:06:13
URL: http://ewalundin.blogg.se/
Postat av: Evelina

Vi tar in hästarna tidigt lämnar radion på ( har faktiskt inte tänkt på ljuset :O Måste kanske införa det i år ) Rider alltid men gör det tidigt på dagen eftersom många börjar ofta smälla raketer så tidigt..

Bomull eller proppar skulle jag nog ha på min häst om han inte självmant såg till att bli av med dom jämt :/

2009-12-30 @ 15:52:43
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Pontus

Jag rider mina hästar sex dagar i veckan,. denna vecka blir det sju. Sedan runt fyra tiden sätter jag på huva med bomull i öronen och jag har också lamporna tända, radion på och håller mig nykter till klockan 00:30 efter att ha varit nere i stallet och släckt och kollat till hästarna.

2009-12-30 @ 17:08:45
URL: http://pontussundstrom.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0