Frågor och svar med Patrik Kittel. Del 3

Här kommer den sista delen med de frågor som ställdes till Patrik Kittel på hans clinic. Båda frågorna rörde utbildning av unghästar.

 

Hur lägger du upp den långsiktiga träningen för en 3- och 4- åring?


Patrik sa att han oftast inte tar emot så unga hästar, utan vill hellre få dem när de blivit 5 eller 6 år istället. Han menar att hans styrkor som ryttare gör sig mest till sin rätt på något äldre hästar, det finns andra som är betydligt bättre på att rida in och träna mycket unga hästar. Än en gång poängterade han att det är viktigt att känna till sina svagheter för att kunna utvecklas och göra rätt mot hästen.

 

Patrik tyckte att det var en svår fråga att svara på hur han lägger upp träningen för unghästar eftersom det är så olika beroende på hästen. Det stora målet är Grand Prix, men under resans gång sätter han flera delmål som han vill uppnå innan han går vidare med träningen.

 

Generellt tyckte han att många pressade sina talangfulla unghästar för mycket. Om hästen har lätt för att göra rörelser finns det en risk att ryttaren nöter och tröttar ut hästen. Om hästen tappar motivationen eller känner ett obehag på grund av trötthet är det en risk att man som ryttare arbetar in ett motstånd i unghästen istället för att utveckla den. Träningen måste anpassas efter hästen. Unghästklasserna kan vara en bra värdemätare men det går inte att säga att – Nu är hästen sju, då ska den gå St Georg. Utvecklingen går inte spikrakt uppåt, man stöter alltid på något hinder. Att utbilda hästar tar tid.

 

Hur arbetar man med en unghäst som är oliksidig?

 

Alla hästar är oliksidiga, precis som vi människor är höger- eller vänsterhänta. För att göra hästen mindre oliksidig är det viktigt att arbeta lika mycket åt båda håll. Serpentiner och volter är bra sätt att träna upp styrkan hos unga hästar.

 

Om hästen är väldigt oliksidig måste man angripa problemet ur ett helhetsperspektiv. Undersök hur hästen ser ut när den står på stallgången. - Har den mer muskler på ena sidan? - Finns det några spänningar i rygg eller nacke som hindrar hästen? Titta över utrustningen och kontrollera hur ryttaren påverkar hästen vid ridningen. Hur ser sadelns stoppning ut? - Hur sitter ryttaren i sadeln? Enligt Patrik är det vanligt att ryttare är sneda i rygg och bäcken och därför överför sin snedhet till hästen.

Kommentarer
Postat av: ylle

Det verkar ju vara kloka råd!!!!!!!!!!

2009-11-18 @ 08:11:38
URL: http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0