För mycket pälsglans?


Världscupen i Zürich

I eftermiddag är det dags för den nionde omgången av världscupen i hoppning i Zürich, Schweiz. För Sverige rider Rolf-Göran Bengtsson/ Quintero la Silla och Svante Johansson/ Saint Amour.

Klicka på bilden och följ hoppningen direkt klockan 13:45 (betalkanal).



SVT1 visar ett sammandrag 17:00.

Folkets häst

Förra söndagen sändes en dokumentär om travlegenden Järvsöfaks på TV4. Programmet blev en riktigt tittarsuccé - nästan 200 000 tittade!

Järvsöfaks är verkligen en makalös häst. Under åren har han vunnit 201 av 234 starter och sprungit in mer än 21 miljoner kronor. Han har dessutom världsrekordet på kort- och medeldistans. Lägg till en fantastisk utstrålning och det är det lätt att förstå varför han blivit så populär!

Om du missade Drömmen om Järvsöfaks i söndags kan du se den på TV4 Play. Programmet är sevärt, även om man inte är travintresserad.


Årets lotterihäst

Lotterihästen 2010 är Estelle, ett mörkbrunt sto, 165 cm, e. Eighty Eight Keys xx - Montgomery.


 

Hon är född och uppvuxen på Bollerups Lantbruksinstitut. 2007 gick hon treårstest och fick hoppdiplom.


- Hon är väldigt snäll och trevlig, säger Linda Jacobsson som tränar henne på Bollerup.


-Hon har redan hunnit vara ute och hoppat några Clear Rounds, fortsätter Linda.


- Estelle är en okomplicerad men pigg häst, summerar Linda som kommer att vara den som visar upp lotterihästen i Scandinavium.

Källa: Göteborg Horse Show



Stars and Stripes

Nog är det väl amerikanska flaggan som varit inspiration till de här benskydden från Hööks. De är ju perfekta ett år som detta då VM avgörs i Kentucky, USA. ;)

 


Jag drömmer om...

... varma och vattentäta LaCrosse Whitney II som klarar kyla ner till -40ºC. Inte optimala att rida i kanske, men perfekta när man tillbringar många timmar i iskalla ridhus på träningar och tävlingar. Stövlarna har en snowgrip- sula av räfflat gummi så man lär stå stabilt när det är halt ute. Priset ligger på ca 950 kr.


Snökaos

Vintern och kylan håller Sverige i ett järngrepp. Idag har det varit snökaos i hela landet och Skåne har inte sluppit undan. Snön har vräkt ner, det har varit jättehalt och höga snödrivor har blåst in på vägarna. Det är ingen underdrift att säga att jag längtar intensivt efter våren, det tror jag att hästarna också gör...

 

Det kalla vädret ställer dessutom till extra problem för oss hästägare. Precis som Anna skrev igår är ett stort problem hur man ska säkra vattentillgången i hagarna nu när det är så kallt. Många kolikfall på vintern beror just på att hästarna dricker för lite, läs mer om det här.

 


I mitt stall finns det alltid någon som kan kolla vattnet i hagarna med jämna mellanrum under dagen och därmed kan se till att det finns fri tillgång, även när det är kallt. Men jag är väl medveten om att alla inte har den "servicen" och då är det lite mer komplicerat.

Det finns en del lösningar för att hålla vattnet frostfritt. Tyvärr är de flesta ganska dyra, men de kan kanske vara en bra investering ändå?

 

Några varianter som lovar frostfritt vatten:

Thermobar som rymmer 44 liter, från 3100 kr.

Värmebalja som rymmer 65 liter, ca 2700 kr.
Frostfri vattenautomat med kapacitet 34 liter/min för ca 5730 kr.

Eluppvärmd vattenkopp, ca 1750 kr.

 

Thermobar

 

Ett annat tips (som jag inte själv provat) är att lägga små bollar i vattenbaljan. Bollarna rör sig när hästarna dricker och när det blåser, vilket  ökar cirkulationen i vattnet och förhindrar att det fryser. Jag är dock osäker på hur bra det fungerar vid riktigt låga temperaturer. Sannolikt krävs det att det går ganska många hästar i hagen som "sätter fart" på bollarna med jämna mellanrum om det är vindstilla. Det är ett billigt alternativ i alla fall, så det kan kanske vara värt att prova åtminstone.


Även med en säkrad vattentillgång i stallet och hagarna är det viktigt att ha koll på att hästarna dricker tillräckligt, en del hästar kan vara lite kinkiga med drickandet på vintern. Mer om det imorgon.


Fruset vatten

Ahh, de senaste dagarna har det varit fullt upp! Kalendern har varit fulltecknad med jobb, möten, stall, hästar och andra uppdrag. Jag är helt snurrig i huvudet...

Att kylan på allvar kommit till Skåne har ju inte direkt underlättat vardagen. Det har visserligen varit strålande vacker väder med solsken hela dagarna, men jösses vad kallt det har varit! Vattnet frös i stallet häromdagen och jag vet inte hur många liter varmvatten jag tvingats bära från huset ut i stallet. Bra träning för armarna, men ganska drygt. Nu har varmvattnet kommit tillbaka och det är jag väldigt tacksam för.

Nä, nu är det dags att vika in hovarna för idag.


Seal the deal

Någon lågkonjunktur verkar hästköparna inte känna av. Flera mästerskaps- och världscuphästar har bytt ägare under årets första månad. Prissummorna kan man bara spekulera om, men det är inga billiga hästar...

Igår blev det klart att Albert Zoers Oki Doki säljs till argentinaren José Larocca.



Norrmannen Stein Endresens Le Beau är såld till USA.



Svante Johanssons Classic Lady är också såld till USA.



Eric van der Vleutens Tomboy är såld till Athina Onassis.



Michael Whitakers Wonami van den Aard är såld till belgaren Gregory Whatelet.


Världscupen i Leipzig

I eftermiddag är det dags för världscupen i hoppning i Leipzig, Tyskland. Svenska deltagare är Rolf-Göran Bengtsson och Svante Johansson.

Som jag nämnt tidigare så direktsänder ClipMyHorse gratis från meetinget i Leipzig.

Även FEI-TV sänder hoppningen direkt med start klockan 14:35 (betalkanal).



Ett sammandrag av världscuphoppningen visas på SVT24 klockan 21:00 ikväll.

Startlistor och resultat hittar du här.

A Love Story

"I didn´t know Daisy was dating..."


Världscupen i dressyr

Idag är det dags för den sjunde deltävlingen av världscupen i dressyr i Amsterdam, Holland. Det är ett riktigt bra startfält i dagens GP Kür! Med i startlistan finns bl.a Edward Gal/ Moorlands Totilas, Anky von Grunsven/ Painted Black och Isabell Werth/ Warum Nicht. Svensk deltagare är Patrik Kittel på Watermill Scandic.

Klicka på bilden och följ küren direkt med start klockan 12.30 (betalkanal).



Startlistor och onlineresultat hittar du här.

Skötselråd för swarovski

Swarovskistenarna finns numera på allt möjligt i utrustningsväg. Blinget har definitivt kommit för att stanna! Precis som läderprodukterna måste swarovskistenarna skötas för att hållas fina.

Här kommer några tips på hur du bibehåller deras glans:
  • Börja med att tvätta stenarna. Använd en mycket mild tvållösning som du sprayar på med sprayflaska.
  • När tvätten är klar återstår polering/putsning. Var försiktig med vilken typ av trasa du använder så du inte repar stenarna. En fårskinns- eller flanelltrasa är bra, eller en putslapp som används till glasögon (finns hos optikern och i smyckesaffärer). Putsa inte för hårt, då finns det risk att stenarna lossnar!
  • Tänk på att starka medel och parfymerade produkter kan missfärga swarovskistenarna!


Live från Leipzig

Idag startar de internationella tävlingarna i hoppning, dressyr och körning i Leipzig, Tyskland. Meetinget avslutas med världscupen i hoppning och körning på söndag.

I startfältet finns Rolf-Göran Bengtsson, Svante Johansson, Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann. I dressyren (utan världscupstatus) startar Anette Christensson.

Klicka på bilden och följ meetinget gratis hela helgen.



Startlistor och resultat hittar du här.

Sista minuten

Har du inte bokat biljett till Göteborg Horse Show så är det hög tid! Det är bara fem veckor kvar till det är dags den 25-28 februari. Seriebiljetterna och lördagen är redan utsålda.


Ska du till Göteborg Horse Show? Vilken dag/dagar ska du dit?

Dagens tips

Silonsalva är ett måste i mitt stallapotek. Den är jättebra att använda på allt från småsår till mugg. Salvan (som bla innehåller zink) torkar ut och påskyndar läkningen av de mest envisa såren. Superbra!

 

Silonsalvan finns receptfritt på Apoteket för 48 kronor. Den är väldigt trögflytande och dryg så en tub på 50 g varar länge.

Rea hos Schockemöhle

Schockemöhle rear ut delar av sitt sortiment och har satt ner priserna med 50% på varumärken som Pikeur, Joules, Kingsland, Kyra K, Eskadron och Schockemöhle Sports.

 

Just nu kan du bland annat fynda Pikeurjackor till halva priset och Eskadronschabrak för 140 kr.

Kolla in rean här.

 


Webb-clinics

Ni som läst mina inlägg om Edward Gals masterclass på Olympia i London och Carl Hesters masterclass på Crofton Manor vet nog redan att man kan hitta många intressanta videoklipp på Horse & Country TV.


Om du inte upptäckt deras hemsida än så kommer här några tips på några godbitar du kan hitta där:

Dressyr:
Emile Faurie masterclass, del 1 och del 2.
Ferdi Eilberg masterclass

Hoppning:
Geoff Billington masterclass
Ellen och Joe Whitaker masterclass, del 1 och del 2.

Fälttävlan:
Lucinda Green clinic del 1 och del 2

Horsemanship:
Monty Roberts och Kelly Marks: Horsemanship Essentials

Enjoy!

Music maestro

Drömmer alla ryttarstjärnor om att bli artister?

Först ut var Malin Baryard som gjorde låten Do you wanna ride my horse tillsammans med housegruppen Spånka från Norrköping.



Danska Tina Lund ville inte vara sämre och spelade in "mästerverket" Take a ride.



Senast i raden av ryttare som släpper skivor är Tony Andre Hansen, som spelar gitarr och sjunger i rockbandet Ovation. På deras MySpace kan du lyssna på låtarna Shout, Katharina´s song och It´s ok.



Nu undrar man ju självklart vad som kommer näst på tur... Louise Nathorst och Tinne Vilhelmson Silfvén bildar hiphopduon Hogsta Chicks? Rolf-Göran Bengtsson och Svante Johansson kör dansbandscovers med bandet Rolf Zvantez? Jan Brink, Andreas Helgstrand, Patrik Kittel och Peder Fredricson bildar boybandet JAPP?

Internationell hoppning i Basel

I helgen rids det internationell fyrstjärnig hoppning i Basel, Schweiz. Svensk ryttare på plats är Rolf-Göran Bengtsson.

Klicka på bilden och följ tävlingarna live (gratis).


Startlistor och resultat hittar du här.

Har du alla hästar hemma?

Jag bara älskar den här reklamen!


Vårtecken

Nu börjar vår- och sommarkatalogerna att ramla in. Idag låg Hööks nya i brevlådan.


Wellensteyn

Wellensteyn är ett ganska nytt märke i Sverige. Märket som tillverkar kvalitetsjackor kommer från Tyskland och har funnits sedan tidigt 60-tal. Alla jackor är vind och vattentäta och har tejpade sömmar. De fokuserar främst på prestanda och har runt 60 olika jackor i olika design. Jackorna är speciellt utvecklade för att klara kyla - deras värstingjacka Siberia används bl.a av den ryska armen.

Louise Nathhorst och Charlotte Haid Bondegaard är två svenska ryttare som rider i jackor från Wellensteyn.


Zermatt 2795 :-


Argentina 2795:-


Luxor 3295:-


Parisienne 1895:-

Wellensteyn finns bl.a på Marietorp Ridsport och Exklusiv Horse Wear.

Vad säger ni, hit eller miss?

Dagens tips

Nu när det är så kallt ute blir man väldigt lätt torr om händerna, speciellt när man tillbringar flera timmar i stall och kalla ridhus. En bra återfuktande handkräm är därför guld värd. En riktigt bra handkräm är Hemp Hand Protector. Den tas snabbt upp av huden, läker småsprickor och gör händerna mjuka och lena igen. Helt outstanding!


Hemp Hand Protector hittar du på Body Shop. Den kostar 75 kr/ 30 ml och 125 kr/ 100 ml. Priset är helt okej eftersom den är väldigt dryg.

Stormcheeta Combo

Shires Stormcheeta Combo som jag fyndade för 995 kr (ord pris 1800 kr) på Hepshop innan jul har visat sig vara ett kanonköp. Jag har nästan uteslutande Horseware-täcken, men detta täcke med helhals från Shires är också riktigt bra.

+ Positivt
Varmt (400 gram)
Vattentätt
Bra halsknäppning
Rymlig hals
Ställbar bogknäppning
Nyloninsida

- Negativt
Det hade gärna fått vara lite djupare dvs gå längre ner på benen


Shires StormCheeta Combo

Namnpannband

Hittade den här bilden på Emma Emanuelsson och Cactus från Falsterbo Horse Show 2008. Jag trodde bara det var ponnyryttare som hade pannband med hästens namn. Så sött!

Pannband med bokstäver hittar du på Hööks.


Black & White

Strålande vinterväder, kritvit snö och kolsvarta frieserhästar som trivs med livet - så vackert!


Halkskydd

Halkskydd på skorna är en bra idé nu när det halt ute. Jag gick nästan omkull när jag var ute med hunden tidigare idag så jag ska nog beställa ett par. Hittade denna smidiga variant på Hööks för 129 kronor som ser lätt ut att trä på och av.



Är du en hästmänniska?

Du vet att du är en hästmänniska när...

 

... din häst får nya skor oftare än du.

 

… någon frågar efter en skruvmejsel och du halar fram en hovkrats.

 

… du väljer hundras efter hur väl den går ihop med hästar.

 

... du går med hunden så håller du kopplet med tygelfattning.

... du har lärt din hund att bli longerad.

... du smackar åt hunden.

 

... du smackar åt dina vänner.


… du i köket petar din sambo i sidan och säger "Flyyytta".

… dina barn rusar runt i huset och du ptrooo:ar åt dem.

 

… den enda bild du har av din partner är från den (ENDA) gången du lät honom/henne rida din häst.


... din partner gör någonting bra och du säger "duuuktig kille"/"fiiin tjej" och kliar honom/henne i nacken.

 

... du drar en 150 000-kronors hästtransport med en 15 000-kronors bil.

… du kör gladeligen en timme i rykande snöstorm för att rida, men gud förbjude att du har fem minuters körsträcka till affären.

... din innerskänkel rör sig för att lägga på ett tryck när du byter fil med bilen.

... bakluckan på din kombi ser ut som en filial till Hööks, eller Börjes, eller båda på en gång.

... när du är på väg att köra i diket i halkan så flyttar du med bestämdhet din bil i skänkelvikning från diket och DET FUNGERAR!

… du kör in på stallplanen, kliver ur bilen och inandas i djupa andetag parfymen "Eau de Dynghög".

 

... det tar tre timmar varje gång du åker till hästen och du kan bara inte förstå vart tiden har tagit vägen.

... du anser golfbanor vara ett enormt slöseri med bra betesmark.

 

... fastighetsmäklaren frågar dig vilken typ av hus du hade tänkt dig och du svarar "- Jaa, mer än tre hektar".

… det första som blir renoverat på den nyinköpta gården är stallet.

... hästens inackorderingsräkning betalas först, före alla andra räkningar.

 

... du träffar veterinären oftare än dina barns läkare.

... din ridinstruktör och veterinären är de enda personerna utanför familjen som finns på kortnummer på din telefon.


... du drar tungan över dina kindtänder och funderar lite lätt på om de skulle behöva raspas.

 

… du pratar med hästar som om de vore barn.

 

… regniga dagar städar du sadelkammaren, inte huset.

… du studerar fundersamt 10-poängaren som är ute och joggar och tänker "Hmm, så mycket bättre han/hon skulle gå om graden av samling vore något högre".

... du kör förbi vägarbeten och tänker vilka bra hinder avbomningarna skulle vara.

… du har hästens vaccinations-, avmasknings- och hovslagarschema i huvudet, men minns inte när du själv var till tandläkaren senast.

... du kan hitta dina kängor i mörkret bara på lukten.

 

... du går från jobbet, stel, spänd och med ont i magen eller huvudet och alla dessa krämpor försvinner så snart du svänger in hos hästen.

 

... du hatar att vara med på bild, OM du inte är till häst.

 

... idén att sova länge på morgnarna för länge sedan har försvunnit från din föreställningsvärld.

... du kliver upp klockan fem på morgonen när du pluggar på universitetet, kör en mil till hästen, fodrar, rider och susar tillbaka till din klockan tio-föreläsning utan att klaga.

 

... du köper morötter säckvis, men skulle inte äta en morot om du så fick betalt.

 

... du vet mer om näringslära för hästar än näringslära för människor.

... du sparar ALLA hästtidningar du någonsin har köpt.

 

Haha, jag måste (tyvärr?) erkänna att en del stämmer in på mig. Speciellt det där med tygelfattning på hundkopplet och ovanan att smacka på människor och andra djur än just hästar. Hu, jag skäms lika mycket varje gång jag råkar göra det... :o)

Vilka påstående stämmer in på dig?

 


Ny förbundskapten i hoppning



Gösta Asker, 62, tidigare svensk landslagsryttare och nu framgångsrik hopptränare och coach blir ny förbundskapten i hoppning.

Gösta Asker bor i England dit han flyttade i början av 1970-talet. Han har själv ridit ett VM, 1982 i Dublin, vunnit Falsterbo Derby och var redan som 17-åring medlem i seniorlandslaget.

- Jag har hela tiden hållit kontakt med svensk hoppsport och känner till landslagsryttarna även om jag inte känner dem personligen. Mitt första uppdrag blir att träffa dem alla i hemmiljö och i lugn och ro lära känna dem, säger Gösta Asker som kommer att fortsätta ha sin bas i England men räknar med att tillbringa mycket tid i Sverige och på internationella tävlingsplatser i framtiden.

- Vårt stora mål i år är naturligtvis VM i USA i höst men också att klara kontraktet till nästa säsong i superligan, Meydan FEI Nations Cup.

- Sedan gäller det att bygga ett landslag inför framtiden med framgångar på kommande stora mästerskap.

Gösta Asker har en bred erfarenhet både som ryttare och tränare. Han var med och byggde upp det saudiarabiska ridsportförbundet under 1990-talet, var Chef d´Equipe för det saudiarabiska laget som vann Asian Games i Tokyo och tränade OS-bronsmedaljören Khaled Al Eid som tog medalj i Sydney 2000.

Hästar och ridsport har alltid funnits i Gösta Askers liv. Han är från en riktig hästfamilj där föräldrar och syster ridit på landslagsnivå, och nu är yngste sonen en framgångsrik polospelare.

Saxat från Svenska Ridsportförbundet

Håller ni med mig om att det är ett otippat namn? Asker har, vad jag vet, inte nämnts i någon av förhandsdiskussionerna om ny förbundskapten. Hur som helst ska det bli väldigt spännande att se vad han kan åstadkomma med landslaget. Jag tror att det är positivt att han kommer utifrån, förhoppningsvis kan han bli den friska fläkt som svensk hoppning verkligen behöver. Men det är ingen lätt uppgift han ställs inför. Helena Lundbäck har ju själv sagt att ryttarna i landslagstruppen inte är helt lätta att ha och göra med. :)

Fantastic Elastic

Tyglarna som Carl Hester tagit fram och visade på sin masterclass heter Fantastic Elastic (de är uppkallade efter hans gamla Grand Prix häst med samma namn). Tyglarna har en elastisk gummidel och sägs:

- bidra till en stadigare och mjukare kontakt mellan ryttarens hand och hästens mun.
- uppmuntra ryttaren att hålla händerna stilla.
- ta bort spänningar i axlar och armbågar.


Jag är osäker på om de finns att köpa i Sverige, men du hittar dem här från £60 (ca 700 kronor). Här kan du läsa mer om tyglarna samt se en instruktionsfilm hur de används.

Fantastic Elastic marknadsförs som en hjälptygel och även om jag generellt sett inte är så förtjust i diverse hjälptyglar tycker jag nog att idén är ganska bra. Till skillnad från andra hjälptyglar syftar Fantastic Elastic främst till att korrigera ryttaren (sen vet vi ju alla att hästen går bra om ryttaren rider bra). Om de verkligen fungerar är dock svårt att säga när man inte sett, känt på eller testat dem själv.

Clinic med Carl Hester

Gårdagskvällen spenderade jag framför en inspelning av en masterclass som engelske dressyrryttaren Carl Hester höll på Crofton Manor förra året.

Clinicen innehöll inget nytt eller banbrytande men den var ändå intressant. Hester betonade hur viktigt det är med en avspänd och rakriktad häst som ryttaren kan reglera formen på. Han gav även sin syn på rollkur (hyperflexion) och berättade vad han tittar på när han letar ny häst.

Under clinicen visade han också sina egendesignade tyglar Fantastic Elastic (mer om dem i ett separat inlägg).

Vill du titta på Hesters masterclass? Klicka då här och här.


Dagens detalj

Brrr, vad kallt det är ute! Kombinationen minusgrader och snålblåst biter riktigt bra i ansiktet. Räddningen är vind- och vattentäta Nordic Heater från Fjällräven som värmer gott om både öronen och kinderna. En viss byfånevarning måste utfärdas när man knäpper under hakan, men vad gör det?! Dagar som denna älskar jag min mössa!


Avtagbara snösulor

I Skåne är vita vintrar ett ganska sällsynt fenomen (tack och lov!). De få gånger vi har snö är jag dock innerligt tacksam att vi valt att sko våra hästar med Mustads No Snow. Tack vare snowgripsen går det att rida ut och släppa hästarna i hagen utan att behöva oroa sig för vrickningar på grund av styltor under hovarna.

Mustad No Snow

 

De dagar vi inte har snö (de flesta alltså!) hade jag däremot gärna kunnat vara utan sulorna. När det inte är fruset är det betydligt svårare att rengöra hovarna då grus och småsten gärna fastnar under luftkanalen. Risken för tappskor sägs också vara större, även om det inte är något jag själv märkt av.


Snösulor som man själv kan man ta av och på efter behov borde vara ett bättre alternativ här i södern. Det låter bra åtminstone, men om de verkligen fungerar jag inte eftersom jag aldrig provat några.

 

Utbudet av avtagbara snösulor är magert, men jag har hittat två varianter:


Huf Flex som spänns fast innanför skon. Luftkanalen pressar ut snön och hindrar att det bildas klumpar (samma funktion som snowgripsen). Jag vet inte om de finns att köpa i Sverige, men de finns bl.a här för ca 430 kr (39,90 euro)/ 4 stycken.

Huf Flex (klickbara bilder)


Polarpads klipps efter skon och fästs i broddhålen. Men vad jag förstår krävs det tåbroddar för att fästa sulan och då är det inget alternativ för mig (använder endast traktbrodd). Kostar 175 kr/ paret här.

Polarpads (klickbara bilder)

 


Har ni testat avtagbara snösulor? Fungerar de eller är de bara bortkastade pengar?


Nya tider

Nytt år betyder ny kalender. Ett mer personligt alternativ till de traditionella kalendrarna är att göra en egen fotokalender.

Välj ut tolv bilder på dig och hästen från året som gått, placera korten under den månad de togs - och du får en rolig tillbakablick på vad ni gjorde under 2009 samtidigt som du håller koll på årets datum. Kalendern är lika fin på väggen hemma som i sadelkammaren.

En egendesignad kalender går att beställa på flera olika ställen, bl.a. här, här och här.

 

 

Bilder lånade från yourhorse.

RSS 2.0