Gott nytt år!

Nästa gång vi hörs har vi lämnat 00-talet och äntrat ett nytt decennium! Jag önskar er alla ett




Nyår i stallet

Läste den här artikeln och blev än en gång påmind om hur mycket lidande som nyårsraketerna faktiskt orsakar hos många djur.

Jag tänkte dela med mig av några tips som vi tillämpar i vårt stall för att försöka hålla hästarna så lugna som möjligt på nyårsafton:

- Motionera hästarna ordentligt. Vi undviker att vila dem dagarna innan eller på nyårsafton. Har de överskottsenergi reagerar de mer för ljudet och ljuset från fyrverkerierna.

- Ha tänt i stallet. Ljuset från raketerna syns inte lika mycket som när det är släckt.

- Låt radion vara igång, då hörs inte smällarna riktigt lika tydligt. Se bara till att ni inte ställer in en radiokanal som sänder ett nyårsprogram, då finns risken att det blir raketljud från radion också! Har man en väldigt ljuskänslig häst är öronproppar ett bra alternativ.

- Ha uppsikt över hästarna! Hos oss finns det alltid någon i stallet vid tolvslaget (när fyrverkerierna är som värst) och kollar att allt är lugnt och att ingen häst får panik.

Sedan skulle jag vilja uppmana alla att ha era hästar inomhus på nyårsnatten! Varje år hör man skräckhistorier om hästar som sprängt staketen på grund av att de blivit skrämda av raketer. Våra hästar står alltid inne på natten året om, men om jag hade haft någon häst på lösdrift så hade jag absolut tagit in den på nyårsnatten.

Hur gör ni för att era djur ska få en lugn start på det nya året?

Världscupen i Mechelen

Idag är det dags för den sjunde omgången av världscupen i hoppning från Mechelen, Belgien. Svensk deltagare är Alexander Zetterman med Isaac.

Klicka på bilden och följ världscupen direkt (betalkanal) med start 16:00.


SVT1 sänder ett sammandrag från världscupen imorgon (torsdag) klockan 16:30-17:30.

De lata dagarna är förbi

Idag har det varit fullt upp hela dagen. Jag har ridit, fixat i stallet, hämtat hö och kört hem hästar som ska skos imorgon. Skönt ändå att komma igång ordentligt igen efter allt julmatsfrossande den senaste veckan.

Lagom till man kommit upp i varv igen är det dags för nästa stora högtid; NYÅR! Imorgon ska jag till frisören så jag förhoppningvis ser lite representabel ut när vi ringer in det nya året. Det är rättvist att säga att mitt hår är i stort behov av en rejäl tuktning. När jag inte klippt mig på länge liknar det mest en tjock ponnyman. Snyggt på en shettis kanske, men inte på mig.


För tillfället sportar jag frisyren vildvuxet á la shettis

Köpa häst?

Om du har några miljoner över kan du köpa världens bästa dressyrhäst. Enligt delägaren Keex Visser är Totilas till salu för cirka 220- 260 miljoner kronor. Det är bara att sätta igång och räkna julklappspengarna alltså! ;)

Tycker du att priset är en aning över din budget, kan ett billigare alternativ vara att ta ett föl efter honom (om du har ett bra sto vill säga) och hoppas att han förärver sig bra. Han kommer kanske börja betäcka redan efter Kentucky-VM nästa år, annars blir det definitivt efter OS i London 2012.

Det ska bli intressant om någon (amerikan?) hostar upp tillräckligt med pengar nu när han uttryckligen är "ute på marknaden"... Risken är väl ganska stor, men jag håller tummarna att han får stanna hos Edward.

Totilas - världens bästa och världens dyraste häst 


Det som göms i snö kommer fram i tö

Nämen titta, är det inte kardborrbandet till ett av benskydden som ligger där i hagen!


Nu när snön har smält bort hittar man både det ena och det andra på marken. En av våra hästar har en fantastisk förmåga att plocka sönder saker om man missat att ta på no bite. För ett tag sedan var det alltså de helt nya hagskydden som fick en liten behandling av honom. Sååå himla roligt. Verkligen.

Årets KWPN 2009

Var med och rösta fram årets bästa holländska varmblod! Bland kandidaterna finns bland andra Totilas, Parzival, Ravel och Robin Hood. Du kan rösta på din favorit fram till den 4 januari.


Edward Gal och Totilas slog flera världsrekord och tog EM-guld i kür 2009


Adelinde Cornelissen och Parzival tog EM-guld i Grand Prix Special 2009


Steffen Peters och Ravel vann världscupen i Las Vegas 2009


Ben Maher och Robin Hood W blev bland annat sjua i världscupen 2009

En vild gissning är att segern går till Totilas. ;) Vilken är din favorit?

Uppskattad julklapp

De senaste dagarna har mest handlat om släktbesök, julmat och julklappar. Ikväll är det dags för det sista släktkalaset innan det är slut med julfirandet 2009 för min del.

Julklappen jag köpte till hästarna var förresten enormt uppskattad! Alla fick väldigt långa halsar när det var dags för julklappsutdelning. :)


Hästarna fick en säck med morötter i julklapp


Har ni haft en bra jul? Fick ni några bra julklappar?

Highlights från Globen

Ikväll visar SVT2 ett sammandrag från årets Stockholm International Horse Show. Sändningen varar en timme med start klockan 22:30.

Malin Baryard och Tamina vann två klasser i Globen


Julaftonsmorgon

Då var det äntligen julafton! Jag ska gå ut och ta hand om mina fina hästar nu på förmiddagen, sedan ska jag bara luta mig tillbaka i soffan och njuta av den här dagen.

 

Hoppas ni alla får en fin dag tillsammans med era nära och kära!

 


Julshopping

När jag var och handlade julklappar i Helsingborg passade jag även på att köpa lite nytt till hästarna.

 

Först sladdade jag in på Hepshop. Där inhandlades två stycken Horseware Amigo Insulator. Båda i marinblått, ett heavy (300 gram) och ett medium (150 gram)...

 


... och ett Shires Stormcheeta Combo med helhals (400 gram).


Nästa stopp blev Hööks. Jag åkte därifrån med ett luddset i fårskinn...

 

... och ett påslakanset med ponnytryck av Lena Furberg som mitt gudbarn ska få i julklapp.


Intervju med Freja Lindskog

Freja Lindskog drömmer om att bli en professionell hoppryttare. Med mottot "friskt vågat hälften vunnet" gör hon en helhjärtad satsning för att nå sitt stora mål. I bloggen Freja Lindskog - Livet på Lindgården hoppas hon kunna inspirera och peppa andra att förverkliga sina drömmar.

 


Freja och Prins Tage


Tävlingsdebuterade som fyraåring

Sextonåriga Freja Lindskog har haft hästar runt sig under hela sin uppväxt. Några tankar på att sluta med hästarna har aldrig funnits.

 

- Hästarna betyder allt för mig. Det är något speciellt med hästar som man inte kan uppleva med andra djur, de är underbara på alla sätt!

 

Första ponnyn fick Freja redan innan hon kunde gå. Hon tävlingsdebuterade som fyraåring med shettisen Metti på Ystad Ridklubbs blåbärstävling. På D-ponnyn Tartuffe lärde hon sig rida ordentligt.

 

- Jag började rida honom när jag var nio år. Tartuffe var den perfekta barnponnyn – jättesnäll och lite lat.

 

Läromästaren Liva har betytt mycket

Frejas första stora häst var Liva (-89 Frøy - Solist). Skimmelstoet hade gått 150- hoppningar och var en perfekt läromästare för Freja när hon började rida stor häst.

 

- Det är Liva som tagit mig dit jag är idag. Hon har varit en bra läromästare och gav  mig en bra övergång från ponny till häst.

 

Att Liva har betytt mycket för Freja märks tydligt.

 

- Vi har haft så kul tillsammans på tävlingsbanorna. Hon är verkligen min bästa vän!

 

Tillsammans tävlade de upp till 110-klasser innan Liva gick i pension. På deras sista hopptävling tillsammans i somras blev de placerade.

 

- Det blev ett perfekt avslut för oss. Nu planerar vi att betäcka henne.


Freja och Liva på deras sista tävling tillsammans

 

Prins Tage ska ta Freja till nya höjder

Freja hoppas mycket på sin nya häst, Prins Tage (-92 Landprinz-Ceylon), som tävlat upp till 140- hoppningar med Niklas Måneschiöld.

 

Prins Tage har mycket egen vilja, men är en perfekt häst för Freja att utvecklas på. Målet är att debutera 120 i början av nästa år.

 

- Han har en kapacitet och kvaliteter som jag inte fått uppleva på någon av mina tidigare hästar. Med honom har jag en möjlighet att utveckla min ridstil och ta mig ett steg längre.

 

Framtidslöfte i Amber

Freja hoppas även på att få tillbaka Preston till tävlingsbanorna, en häst som fick stora lovord men som tyvärr tvingades till operation på grund av en lös benbit.

 

- Om det finns någon framtid för oss två igen vet jag inte, det får tiden utvisa. Men jag hoppas på det!

 

I stallet står även framtidslöftet Lindgårdens Amber (-05 Udd- Illusion).

 

- Eftersom hon fortfarande är en unghäst vet jag ännu inte vilken kapacitet hon har, säger Freja som inte har någon brådska med Ambers utbildning.

 

- Det viktigaste är att hon tycker träningen är kul, tappar hon motivationen låter jag hennes vila. Jag hoppas  att hon blir en bra hopphäst, men hennes exteriör och gångarter passar egentligen lika bra för dressyr.

 

Lindgårdens Amber

 

Samspel med hästen viktigast

Det viktigaste för Freja är att skapa ett samspel med hästen, både i hästhanteringen och i ridningen.

 

- Jag är en tänkande ryttare som hela tiden försöker göra det bästa för både mig och hästen. Det allra viktigaste är att vara konsekvent, tålmodig och mjuk.

 

Hon inspireras av Natural Horsemanship, där mycket av träningen utgår från hur hästen tänker och beter sig.

 

- Jag har alltid varit en bokmal. Mycket av mina kunskaper kommer från olika böcker. Jag tycker det är en plikt för oss ryttare att lära oss hur både hästen och vi ryttare fungerar. Det är en förutsättning för att kunna utvecklas.


Familjen hjälps åt i stallet

Freja bor och har sina hästar på Stall Lindgården i Löderup på Österlen. Lillasyster Julia rider också och under veckodagarna hjälper deras mamma systrarna i stallet.

 

- De dagarna jag kommer hem sent från skolan har mamma oftast fixat i stallet så jag kan ge mig ut och rida direkt.

 

- På helgerna både mockar och rider jag. Jag har lärt mig att göra allt på ett löpande band, då hinner man inte med att fundera om man verkligen orkar ta fler hästar eller hellre vill gå in i värmen.

 

Lillasyster Julia (bilden) och Freja hjälps åt med hästarna på Lindgården

Allvarlig olycka

Freja har även tränat och tävlat voltige på elitnivå. Sista träningen med voltigelaget innan deras första SM-start slutade i förskräckelse. Laget var sent ute med att välja övningar till kuren och testade därför slumpmässigt olika saker för att se vad de klarade av.

 

- Helt plötsligt fick jag för mig att göra en kullerbytta av hästen. Jag hade gjort det tidigare och då hade det gått jättebra, men denna gång vred jag mig på ett konstigt sätt och trillade ner under magen på voltigehästen Sickan. Jag hamnade med huvudet bland hovarna och Sickan råkade slå till mig i bakhuvudet i ett av galoppsprången.

 

Freja minns inte själva olyckan, bara att hon vaknade upp bland sina lagkamrater.

 

- Jag förstod inte varför alla satt i en ring runt mig. Först trodde jag att jag blivit blind för jag såg suddigt och då blev jag självklart väldigt ledsen.

 

Frejas mamma fick tag på en läkare som bodde i närheten. Läkaren rekommenderade att de skulle åka direkt till sjukhuset.

 

- Jag minns inte så mycket från Ystads sjukhus, men tydligen hade jag blivit vild och kastat saker och sparkats. De röntgade mig och efter det blev jag direkt skickad med ambulans till akuten på Lunds lasarett.

 

Röntgen visade att Freja hade fått en spricka i skallen. Genom sprickan hade det åkt in luft som tryckte på hjärnan. Hon hade även fått en hjärnskakning av smällen.

 

- Trycket på hjärna gjorde att jag blev sådär vild och konstig. När de frågade om jag visste var jag bodde så svarade jag "London". Det är lite lustigt för jag har aldrig varit i England men har alltid känt en koppling dit.

 

Det tog tid innan hjärnan blev helt återställd efter olyckan. I mer än ett år var Freja ljudkänslig och fick huvudvärk när hon tvingades anstränga sig. Trots att det tog tid att återhämta sig är hon glad att hon inte fick några bestående men av olyckan.

 

- Jag hade verkligen tur i oturen.

 

Framtiden

Att vägen till den yppersta eliten är lång och tuff är Freja väl medveten om. Förebilden är John Whitaker som inte haft de bästa ekonomiska förutsättningarna, men som lyckats nå toppen tack vare hårt slit.

 

- Man får försöka göra det bästa av det man har. Jag ska kämpa så får vi se hur långt det räcker, det får bära eller brista.

 

Freja och Preston

 

 

Prylkoll med Freja

 

Hjälm – Charles Owen Wellington och Eurolite

Handskar – Roeckl

Ridbyxor – HKM

Stövlar – Mountain Horse och Treadstone

Sadel – Stübben och Crown

Benskydd – Hööks Showmaster

 

 

Alla bilder i intervjun tillhör Freja Lindskog.


Magisk morgon

Dagen kunde inte ha börjat bättre! Jag följde en fantastisk soluppgång från hästryggen tidigt i morse. Himlen skiftade ständigt i olika nyanser under vår skrittrunda.

När vi gav oss iväg

På väg hem

Nu ska jag åka och köpa de sista julklapparna. Det ska bli underbart att komma ut i julhetsen och trängas med en massa stressade människor (not!). För att hålla humöret uppe blir det nog ett besök här också.

Om jag hinner kommer en ny intervju upp ikväll!

Svårplacerad

Fronts häftiga hästlampa i naturlig storlek (210 cm hög och 90 cm bred!) har utsetts till årtiondets mest svårplacerade lampa i Sydsvenskan. För blygsamma 45 000 kr är den din!


Jag hade inte tackat nej till den, men håller med om att den är något svårplacerad. Tänk skräcken om man går halvt i sömnen en natt och plötsligt står öga mot öga med en häst i vardagsrummet...

Skulle du vilja ha hästlampan? Var skulle du ställa den?

Clinic med Edward Gal

Vill ni se hur världsettan Edward Gal tränar sina hästar? På Olympia höll han en masterclass där han red en halvsyster till Totilas, Sister de Jeu, en tioåring efter Gribaldi.

Under clinicen betonade Edward hur viktigt det är med tempokontroll. Ryttaren måste kunna kontrollera hästens takt och steglängd, både på rakt spår och i rörelserna. Han rider med väldigt lätta hjälper och gör upprepade tempoväxlingar och övergångar för att få hästen att lyssna och vänta på honom. Det är en njutning att se honom rida, så mjukt och harmoniskt!



Klicka här om du inte kan se videoklippet.

Tidig julklapp

I onsdags kom julklappen jag beställt till... mig själv! Min efterlängtade Moser Avalon kom i en riktigt fin låda med klippskär, olja, borstar och batteri.






Internationella tävlingar i Frankfurt

Det är mycket ridsport på TV och webben den här veckan! I helgen är det internationell fyrstjärnig hoppning och världscupdressyr i Frankfurt. Svenska deltagare i hoppningen är Rolf-Göran Bengtsson och Daniel Zetterman. I dressyren rider Charlotte Haid Bondergaard.

Klicka på bilden och följ tävlingarna i Frankfurt live (gratis).



Program, startlistor och resultat hittar du här.

Iskallt

De senaste dagarna har vi haft snö, minusgrader och snålblåst i Skåne. Riktigt kallt med andra ord! För att inte förfrysa fötterna när jag rider så använder jag ullstrumpor och fårskinnssulor.


Hur håller ni fötterna varma på vintern?

Fenomenet Totilas

Vilken planet kommer han ifrån?! Igår satte Edward Gal och Totilas nytt världsrekord i Grand Prix Kür med 92,3%. De slog tvåan Adelinde Cornelissen och Parzival med mer än 10%. Hästen är bara nio år, var ska det här sluta?

 

 

I senaste Ridsport fanns det en intressant artikel om Totilas uppfödare, Anna och Jan Schuil. De använder uteslutande bara trakehnerhingstar till sina ston. Stona har holsteinerblod i botten och kombinationen med trakehenerblod ger ridbara, eleganta individer som rör sig bra både fram och bak.

 

Att använda trakehenerhingstar i dressyraveln har visat sig vara framgångsrikt. Det är lätt att se likheter mellan Totilas och Matiné, som tog VM-silver 2006 med Andreas Helgstrand. De är båda efter trakehenerhingstar - Totilas är efter Gribaldi och Matiné är efter Silvermoon - och båda har Kostolany som farfar. Matiné var också hon otroligt rörlig och spektakulär - framförallt i piaff och passage - men försvann från tävlingsbanorna på grund av skador.

 

Anna och Jan Schuil vill att hästarna ska vara mentalt redo för tävlingsbanan när de säljs och därför lämnar ingen häst gården före den fyllt sex år. Totilas, eller "Toto" som han kallas, är lugnet själv hemma i stallet och på tävlingsplatser. Han har en enorm power under ryttare, men till skillnad från många andra topphästar i dressyren så står han stilla i halterna, han skrittar ut på lång tygel från banan och han klarar att vara med på prisutdelningar trots att publiken är vild.

 

Att en av världens bästa ryttare, Edward Gal, sitter på ryggen gör ju inte saken sämre. Totilas må vara makalöst begåvad, men han är ingen lättväxlad häst. Det krävs en ryttare av Edwards kaliber för att göra hästen rättvisa, tillsammans är de verkligen ”a perfect match”.

Dressyren fick ett genombrott, både i media och som publiksport, när küren infördes under OS i Atlanta, men Totilas har tagit dressyren till helt nya höjder. Man behöver inte vara dressyrälskare för att håren på armarna ska resa sig när man tittar på honom. Den svarte hingsten är bedövande vacker, en riktig superstar. Magiskt!


Gal och Totilas slog sitt eget världsrekord i Grand Prix Kür på Olympia igår. Titta och njut!


Världscupen i London

Världscupmeetinget i dressyr och hoppning är i full gång i Olympia, London.

 

Ikväll är det dags för dressyrens världscup och det är upplagt för ett riktigt mästarmöte mellan Edward Gal/Totilas och Adelinde Cornelissen/Parzival. Gal och Totilas vann kvalet igår och var bara 0,42% från sitt eget världsrekord!

 

På söndag är det dags för hoppningens världscup. Svenska deltagare är Malin Baryard och Svante Johansson.

 

Som vanligt kan du följa världscupklasserna direkt med FEITV (betalkanal). Klicka på bilden för att komma till webbsändningen klockan 20.55 ikväll.

 


Eurosport sänder varje dag från meetinget i London med start ikväll. SVT visar ett sammandrag från världscuphoppningen på söndag. TV-tider från Olympia hittar du här.

Snygga VM-kläder

Du har väl inte missat Ridsportförbundets snygga VM-kläder?

VM- kollektionen består av en marinblå piké (380 kr), en marinblå långärmad v-ringad tröja (480 kr) och en keps i vitt eller marinblått (160 kr). Tröjorna finns i både herr- och damstorlekar.

Överskottet från försäljningen ska hjälpa de svenska VM-ryttarna till Kentucky 2010. En jättebra idé! Samtidigt som du köper en riktigt snygg tröja eller keps stöttar du den svenska VM-satsningen!

Du beställer här.

(Bilderna är klickbara)



Intervju med Liv Borglund

Dressyrryttare, heltidsstuderande och hästskulptör - Liv Borglund har många järn i elden! I bloggen Aramis, Rigoletto & jag - betraktelser från dressyrens värld får vi en inblick i hennes vardag tillsammans med hästarna.


Liv Borglund och Aramis

Tävlat i hoppning

Liv Borglund, 32 år, har varit hästintresserad sedan barnsben. Första ponny, Misett, fick hon när hon var tio år, innan dess hade hon ridit några år på ridskola.

 

Under ponnytiden tävlade Liv både i hoppning och i dressyr. Första placeringen kom i en lokal hopptävling, på en ponny som hon själv utbildat.

 

- I det ögonblicket kändes det som om jag vunnit OS, minns Liv.

 

Tävlingsmeriterna på ponny innefattar starter i såväl hoppallsvenskans division II som dressyrallsvenskans division I och II. Dressyrintresset tog dock överhanden när hon skaffade stor häst som 16-åring.

 

- Dressyr är som en enda stor konstart! Och jag älskar konst, svarar Liv när jag frågar varför hon valde att satsa på dressyr.

 

Skulpterar hästar i keramik

Intresset för hästar och konst förenas i det egna företaget HippoArt, där hon skulpterar hästar i keramik.

 

Liv är en uppskattad konstnär och hennes maffiga keramikhästar ställs ut på gallerier över hela Sverige. Vid avtackningen av Briar i somras på Falsterbo Horse Show överlämnades en av hennes keramikhästar som minnesgåva.

 

En av Livs hästskulpturer

 

Änglavakt

Livs gamla tävlingshäst Rigoletto (-94 Chapman-Caracas) sätts för tillfället igång efter en lång vila efter ligamentskada. Hans livslust går inte att ta miste på. Bockningsserier är Rigolettos specialitet, gärna inför så många åskådare som möjligt - ”ju fler desto bättre”.

 

Om ödet velat annorlunda hade Rigoletto inte funnits kvar i livet idag. Liv minns med fasa när Rigoletto sprängde staketet och skenade ut på en hårt trafikerad väg.

 

- Jag sprang i panik efter, men kunde bara se hur han försvann ut på vägen men min sikt skymdes av ett hus. Det enda jag såg var att det kom en stor lastbil och att risken att de två skulle kollidera var överhängande. Några millisekunder stod jag bara still och väntade på lastbilens tutande och tjutande däck. Det var fruktansvärt!

 

Lyckan visste inga gränser när hon fick se Rigoletto galoppera fram bakom huset, vid sidan av vägen, oskadd och lika galen som alltid, medan lastbilen fortsatte sin färd bortåt.

 

Liv och Rigoletto


Variera och anpassa träningen

Livs fokus ligger numera på unghästen Aramis af Mecklenburg (-04 Dream of Heidelberg II– Sonnenstrahl), som tagit över som tävlingshäst efter Rigoletto. Tillsammans tränar och tävlar de med siktet högt inställt.

 

- Det stora målet med Aramis är att rida Grand Prix.

 

Men än så länge är Aramis en unghäst och Liv skyndar långsamt. Det viktigaste är att anpassa träningen efter hästen.

 

- Man måste vara uppmärksam på hästens signaler. Varför beter den sig som den gör? Vad försöker den säga till mig? Om hästen inte är redo för unghästkval ska man inte starta, även om man redan anmält.

 

Hon poängterar också hur viktigt det är att variera träningen, både för unga och för gamla hästar.

 

- Jag tycker att det är oerhört viktigt att hästarna får vara ute mycket i naturen och hämta energi och livsglädje.

 

Femårige Aramis rids ut i naturen och hopptränas utöver dressyrträningen


Många timmar i stallet

Liv läser masterprogrammet vid Lunds universitet och bor i stan tillsammans med sambon Marcus och schäfern Zäta. Rigoletto och Aramis står uppstallade i ett fullservicestall med tillgång till ridhus och fina ridvägar utanför knuten.

Trots att mockning och fodringar ingår i hyran tillbringar Liv många timmar i stallet varje dag.

- Aramis lindas inför varje pass och rids antingen ut en sväng eller i ridhuset under 40-45 minuter. Tillbaka i stallet spolar jag hans ben, känner igenom honom, borstar och lägger på nattäcke. Om inte min hästskötare tagit hand om Rigoletto genomgår han liknande procedur.

- Innan jag åker hem ser jag till att skåpet är snyggt och ordentligt, lindar ihop lindor, smörjer och ser om något behöver tas hem för tvätt.

 

Mjuk och lyhörd

Liv beskriver sig själv som en mjuk och vaksam ryttare som är lyhörd på hästens signaler.

 

- Jag har fått lära mig att sitta korrekt från början och det är något jag verkligen är glad för.

 

Någon speciell förebild inom ridsporten har hon inte. Istället beundrar hon alla, kända som okända, som rider korrekt och som lyssnar på sin häst.

 

- Ryttare som inser hästens begränsningar och utvecklar dess kvaliteter är värda all respekt, menar Liv.

 

Alla hästar har betytt mycket

Liv menar att det är omöjligt att rangordna vilken av hennes hästar som betytt mest för henne. Alla hästar som passerat genom åren har format henne till den person hon är idag.

 

- Min första ponny Misett har en alldeles speciell plats i hjärtat, men även min nuvarande Rigoletto är en helt underbar och fantastisk individ som har lärt mig väldigt mycket.

 

- Aramis tror jag blir den häst som tävlingsmässigt kommer att betyda mest för mig.

 

Liv hoppas mycket på Aramis


Totilas är drömhästen

När jag ber Liv beskriva drömhästen så vill hon helst ha en hingst med luftiga gångarter, högrest med väl ansatt hals och långbent, gärna modell grövre. Det är viktigt att hästen har självförtroende, en utstrålning och en uppsyn som säger ”här kommer jag”.

 

- Ja, vi kan väl säga Moorlands Totilas så förstår alla, skrattar Liv.


Vill rida kür i Globen

Liv är musikentusiast och hoppas få tillfälle att rida några kürprogram i framtiden. Målet är att ta sig så högt som möjligt inom dressyren.

 

- Att få rida in i Globen är en liten dröm som jag har!

 

Om det blir Aramis eller en ny förmåga som tar Liv till de stora tävlingarna får framtiden visa.

 

 

Prylkoll med Liv

 

Hjälm – Horka och MIPS
Handskar - Roeckl

Kavaj – Pikeur

Ridbyxor – Pikeur

Stövlar – Cavallo

 

Kandar – Sabre

Träns – Passier

Sadel - Passier

Schabrak – Eurostar, Mias, Granngården

Lindor – Mias, Eskadron

 

 

Alla bilder i intervjun tillhör Liv Borglund


Solskenshistoria

Kolla in det här filmklippet! Fölungen Tilly övergavs av sin mamma, men lever nu ett lyckligt liv med de två getterna Kyra och Anky. =)

Rolf-Göran tvåa i Top Ten

Nej, vad nära! Rolf-Göran och Casall blev tvåa i Top Ten-finalen i Paris, knappt slagen av Marcus Ehning på Plot Blue. Webbsändningen ville inte fungera, så jag följde resultaten online - det var olidligt spännande!

Stort ändå att bli tvåa när världens tio bästa hoppryttare gör upp.


Här hittar du resultatlistan.

Julstämning

Jag måste erkänna att jag inte är så flitig med att julpynta hos hästarna, en julkrans på stalldörren brukar räcka för min del. Men om man vill pynta i stallet så är de här julgranskulorna och julhängena med hästmotiv fina. De passar faktiskt lika bra i ett stallfönster som i granen hemma.

Julgranskulorna är okrossbara (bra om man har leksugna katter) och finns i blått med silvertryck och i rött med guldtryck. Du hittar dem för 85 kronor (6-pack) här.

Julhängena kostar 125 kr (6-pack) och finns i silver och guld. Du hittar dem här.


Ett klipp!

Idag har jag äntligen beställt klippmaskinen som jag suktat efter så länge - en Moser Avalon! Exklusiv Horse Wear har just nu ett riktigt bra erbjudande på den, 3495 kronor och fraktfritt, så jag slog till. Tack för tipset Jutta!

Min DeLaval är jättebra, men den låter väldigt mycket. Fördelen med Mosern är att den är tystgående och sladdlös, jättebra om man har en klipprädd häst med andra ord.

En utvärdering kommer när jag fått hem och provat den.


Moser Avalon - 80 watt och batteritid 2,5 h

Sprayliniment

Liniment har ofta en tendens att hamna lika mycket på golvet som på hästen när man använder det. Det finns olika sätt att tackla problemet, många sticker till exempel ett litet hål i korken och sprutar på linimentet på det sättet. En betydligt smidigare lösning (enligt mig) är att spraya på linimentet med ett riktigt spraymunstycke, det är lättare att reglera mängden och linimentet fördelas bättre. 

En del märken (Absorbine, AMC) har lösa spraymunstycken som passar till deras flaskor. Men till de flesta andra liniment är det svårt att hitta ett löst munstycke som passar. Då är ett bra tips att köpa en enkel sprayflaska (flaska+munstycke) och hälla över linimentet i den istället. De finns i olika storlekar och är lätta att hitta på städavdelningen i vanliga affärer. Billigt, smidigt och linimentet varar längre!


Tänk bara på att märka flaskan så ni inte glömmer vad ni har i den!

Jackson!

Så duktiga ni är! :bow:

Som de flesta av er gissade så är min stallkatt uppkallad efter Michael Jackson, till vardags kallas han dock bara för Jacko. Precis som Sandra skrev så föddes han samma dag som Michael Jackson dog, den 25 juni. Låten jag tänkte på när jag döpte honom var Black or White, på grund av hans lite annorlunda tecken i ansiktet.

Så för er som undrar var The King of Pop numera befinner sig, kan jag alltså avslöja att han finns i tryggt förvar i mitt stall;) Återfödd som katt. Vilket scoop!


Min stallkatt

Är det någon som kan gissa vad min stallkatt heter? Ni som är riktigt vassa kanske till och med kan säga vilken låt jag tänkte på när jag döpte honom?


Ledtråd 1: Han är uppkallad efter en världsartist.

Ledtråd 2: Han föddes den 25 juni 2009.

Gissa rätt och bli gränslöst hyllad här i bloggen:)

Edward Gal och Totilas världsetta

Inte helt oväntat är Edward Gal och fantastiska Totilas ny etta på världsrankingen. Den holländska dominansen i dressyrtoppen är förkrossande - sex av platserna på topp tio innehas av holländare!

Världsranking dressyr 1 december 2009:
1 (3) Edward Gal/Moorlands Totilas, Holland
2 (1) Adelinde Cornelissen/Parzival, Holland
3 (2) Isabell Werth/Satchmo, Tyskland
4 (4) Anky van Grusven/Salinero, Holland
5 (5) Steffen Peters/Ravel, USA
6 (6) Laura Bechtholsheimer/Mistral Höjris, Storbritannien
7 (7) Anky van Grunsven/IPS Painted Black, Holland
8 (8) Matthias Alexander Rath/Sterntaler-Unicef, Tyskland
9 (10) Hans Peter Minderhoud/Exquis Nadine, Holland
10 (11) Imke Schellekens-Bartels/Hunter Douglas Sunrise, Holland

18 (18) Patrik Kittel/Watermill Scandic
22 (25) Tinne Vilhelmson Silfvén/Favourit
31 (28) Minna Telde/Don Charly
34 (33) Tinne Vilhelmson Silfvén/Solos Carex
69 (70) Maria Eriksson/Galliano
100 (99) Jan Brink/Briar


Världsettan Edward Gal och Totilas. Trist att ha en så markbunden häst... http://images.freewebs.com/Images/Smilies/Round/biggrin.gif

Golden Stripe

De flesta känner nog igen de klassiska Golden Stripe filtarna i ull, som sedan länge varit vanliga inom rid- och galoppsporten. Numera finns de populära gul/röd/svarta-ränderna på allt från jackor till väskor.


Här kommer några tips på svettäcke och ländtäcke i olika material och prisklasser - alla med de gyllene ränderna! (Bilderna är klickbara).


Svettäcke

Lyx - Shires Newmarket rug
Pris: ca 1500 kr

Material: 100 % ylle

 

Mellan - Horseware Rambo Newmarket Fleece

Pris: rek ordpris 895 kr

Material: Dubbelsydd fleece


Budget - Hööks Showmaster Newmarket

Pris: 550 kr
Material: Ull

Jag är dock tveksam till om det verkligen är ren ull till det priset, det är mer troligt att det är ylle. 


Ländtäcke

Lyx - Shires Newmarket exercise rug

Pris: ca 950 kr

Material: 100% ylle

Läggs under sadeln och är därför inte så smidigt att ta av efter uppvärmning.


Mellan - Horseware Rambo Newmarket Competition

Pris: rek ordpris 625 kr

Material: Dubbelsydd fleece


Budget - Bole ländtäcke

Pris: 195 kr
Material: Fleece


Olika material:

Ull/Ylle – Ull är ren päls, oftast från får. Ylle är en blandning av ull och andra textilfibrer. Både ull och ylle transporterar bort fukt och värmer hästen samtidigt. Tjockare, bättre och mer exklusivt jämfört med fleece.

Fleece – Transporterar bort fukt, men värmer inte lika bra som ull/ylle.

OBS!  Jag har angett cirkapris och rekommenderat ordpris för Shires och Horseware. Priserna varierar mellan olika affärer, speciellt för Horseware.

Intervju med Johanna Bengtson

Nittonåriga Johanna Bengtson har målsättningen klar - hon ska nå eliten i hoppning! I den populära bloggen Hoppryttarinnan får vi följa hennes satsning mot toppen tillsammans med ögonstenen Anton.


Johanna och Anton 424

Började som dressyrryttare
Johanna är uppvuxen i Stockholm och började rida på Östermalms ridskola när hon var 6 år.

Att det blev hoppning som Johanna skulle satsa på var inte självklart. Från början var det istället dressyr som gällde.

- Hoppningen blev jag inte intresserad av förrän jag fyllde 13 år. Då kom jag fyra i en tävling med en ponny som jag bara ridit på några gånger. Det var min första hopptävling och jag gjorde det mest på skoj.

Johanna tycker fortfarande att det är roligt att träna dressyr och markarbete. En gång i veckan tränar hon dressyr för Malin Cohlin.

- Jag tycker att det är viktigt att understryka hur viktig dressyren och markarbetet är för hoppryttaren och hopphästen. Allt mellan hindren är ju egentligen markarbete. Jag jobbar mycket lydnad och dressyrövningar för att forma min häst som jag vill ha den, säger Johanna.

 

Tävlade på ridskolans hästar

Tävlingskarriären startade på ridskolans hästar. Med C-ponnyn Epsilon var Johanna med i SFK:s division II- lag under 2005.

 

- Det gick bra fram till finalen där laget tyvärr fick lite för många fel. Felen kom på grund av oerfarenhet, vi hade inte startat så många LB tidigare, minns Johanna.

 

- På Epsilon vann jag även en höjdhoppningstävling under en luciashow när vi klarade en 1.40- oxer. Han hoppade alltså över sin egen höjd (!) och jag hade tidigare hoppat 1.10 som högst. Då kände jag att det här vill jag satsa på!

 

Egen ponny

När Johanna vann ”Ryttarstadionmästerskapen” med en av ridskolans D-ponnyer, tyckte Johannas mamma att det var dags att köpa en egen ponny.

 

- Dagen då min mamma ringde till mig i skolan och sade att vi skulle köpa häst är en av de bästa dagarna i mitt liv. Jag var 16 år och hade tjatat hela livet om en egen ponny och det lönade sig till slut!

 

Att hitta en passande ponny var lättare sagt än gjort. Den första ponnyn som de var intresserade av att köpa klarade inte veterinärbesiktningen. När de tittat på ytterligare16 ponnyer inom loppet av fyra månader hittade de honom - Baile na Gleanna!

 

Connemaravalacken Baile na Gleanna (-96 Calla Boy-Robin Hood), ”Glenn”, hade tidigare tävlat LB på Irland.

 

- När jag fick honom kunde han ingenting, han bara rusade mot hindren. Det tog väldigt lång tid innan all träning började ge resultat, men efter två års envis träning startade vi Msv B, säger Johanna.

 

Johanna och Glenn tävlade upp till MsvB


Lugn och följsam ridning

Att gå från dressyr till hoppning är inte helt okomplicerat. Johanna menar att hon har en tendens att sitta för framåtlutad och titta ner när hon hoppar, något hon tror beror på att hon blivit hoppryttare ”på senare dar” (om man nu kan säga så om en nittonåring!).

 

- Det är brister som jag är väl medveten om och jobbar med. Så länge det inte stör ridning eller häst så är det okey, anser Johanna.

 

När jag frågar om hennes bästa sidor tvekar hon och erkänner att det oftast är lättast att fokusera på de dåliga sidorna istället för de bra.

 

- Mina bästa egenskaper som ryttare är nog mitt lugn, min följsamhet och att jag är snabb att korrigera. Min filosofi är att vara bestämd när det uppstår situationer och att vara noga med att berömma hästen när den gör rätt.

 

Hittade häst i Tyskland

När Johanna fyllde 18 år, och ponnytiden var slut, såldes Glenn. Ny i stallet blev Anton (-02 As di Villagana – Raphael), Johannas första stora häst.

 

På en annonssajt hittade Johanna en liten annons utan någon bild, där det stod ”lovande 6-åring” och ”placerad i Hannoverchampionatet samt kvalad Bundeschampionatet”.

 

Johanna skickade iväg ett mail och frågade efter mer information och bilder. När hon fick se bilderna som skickades tillbaka blev hon såld direkt – vilken drömhäst!

 

- När jag kom ner till Tyskland för provridning hade de tagit fram sex hästar som de tyckte passade med beskrivningen av min ridning, men jag provred bara fyra av dem. De andra två var alldeles för grova för mig så det var inte ens värt att provrida. De lyckades matcha min ridning riktigt bra med tre olika hästar, men det var den sista och högsta hästen som passade bäst.

 

Hästen som passade bäst var alltså Anton, han som Johanna sett i annonsen.

 

- Jag som absolut inte skulle ha en brun häst över 168 cm, kom hem från Tyskland med en brun långbent häst på 172 cm i mankhöjd!

 

Visserligen är Anton väldigt ädel, men det har inte varit så lätt alla gånger att rida en så stor häst.

 

- Jag kan få svårt att få ihop honom ibland. Han är väldigt lång i kroppen och jag är bara 161 cm lång och väger ca 50 kg själv.

 

- Men nu, när jag äntligen börjat hitta knapparna på honom och fått rätt betsling, så lyssnar han riktigt bra på mig och mina hjälper!

 

Numera har Johanna bättre kontroll på stora Anton


Målsättningen för nästa år är klar

Tillsammans med Anton har Johanna placeringar i 1.30-klasser. De har debuterat i 1.35 under hösten och målsättningen för nästa år är klar.

 

- Förhoppningsvis kan vi starta och göra fina resultat i 1.40-klasser nästa år. Om vi känner oss redo så kanske vi även kan debutera i svår 1.45-hoppning, säger Johanna.

 

- Jag har börjat träna mycket fys- och mentalträning så att jag i alla fall är fit-for-fight.

 

Kontakten med Anton är speciell

Antons bästa egenskaper är hans inställning och att han alltid ställer upp för sin ryttare. Han känner direkt av om det är tävling och allvar på gång.

 

- Hemma är han goshästen som vill sticka ner huvudet under armen när man mockar och bli kliad i öronen. På tävling är han den kompletta tävlingshästen som blir totalfokuserad när det är allvar. Anton blir som en annan häst på tävling!

 

Det är uppenbart att Anton betyder mycket för Johanna.

 

- Jag älskar honom något enormt, det går inte ens att uttrycka i ord hur mycket han betyder för mig. Han är mitt liv och jag hade inte kunnat leva en dag utan att veta hur han hade det. Även Glenn har betytt mycket för mig, men kontakten mellan mig och Anton är starkare.

 

Anton betyder allt för Johanna


Nära olycka

I början av året var Johanna med om en obehaglig händelse som kunde ha slutat riktigt illa. Den siste januari hade hon varit och tävlat med Anton på Björkviks Ryttarförening. Det hade varit snökaos hela dagen och väglaget var halt på hemvägen.

 

- För att komma till stallet där jag har Anton måste man upp för en brant uppförsbacke. När vi skulle köra upp för backen fastnade bilen och transporten, så vi bestämde oss för att lasta ur Anton och leda honom till stallet. Jag stod inne i transporten för att ta ut Anton och min mamma och plastpappa stod bakom transporten och skulle öppna luckan, när bilen plötsligt började rulla bakåt mot ett stup vid sidan om backen. I panik fick jag kasta mig ut från transporten och dra i handbromsen!

 

Incidenten slutade lyckligt och alla klarade sig, men Johanna hamnade i ett chocktillstånd senare under kvällen.

 

- Usch, det var hemskt, jag såg alla möjliga syner framför mig, säger hon.

 

Förebilden är Helena Persson

Johanna inspireras av ryttare som Rolf-Göran Bengtsson och Meredith Michaels-Beerbaum, men den största förebilden är Helena Persson. Johanna har tränat för den sjufaldig SM-vinnaren i tre år och under de åren har hon utvecklat sin ridning enormt.

 

- Helena är en förebild med sin stilrena och mjuka ridstil. Hon är dessutom en jättetrevlig, ödmjuk och hjälpsam person som gläds åt andras framgångar, säger Johanna när hon beskriver sin tränare.

 

Helenas framgångar är resultatet av hårt arbete. Hon har aldrig fått några ”färdiga” hästar utan själv utbildat och tagit fram sina topphästar. Att Helena visat att det går att lyckas, även utan de bästa ekonomiska förutsättningarna, inspirerar Johanna att satsa vidare.

 

- Helena har själv sagt att hennes framgångar inte beror på talang, utan hårt arbete, säger Johanna.

 

På träning för Helena Persson


Vill rida mästerskap

Johanna är 19 år och tog studenten i våras, sedan dess har hon tillbringat den största delen av sin tid med att rida och vara i stallet. Hon skulle gärna vilja arbeta en period hos en bra ryttare för att utveckla sin ridning. Den långsiktiga målsättningen är att rida svår klass internationellt.

 

- Drömmen är att rida något mästerskap, säger Johanna när jag ber henne berätta om sina framtidsplaner.

 

Vägen till internationell mästerskapsnivå är lång och svår, men Johanna Bengtson är beredd att kämpa för att försöka förverkliga sina drömmar.

 

 

Prylkoll med Johanna

Hjälm –
GPA Titium och GPA Tone on Tone

Kavaj – Pikeur Fabienne Junior

Handskar – Roeckl

Ridbyxor – Pikeur

Stövlar – Parlanti America Zip

Strumpor – Celeste Stein

 

Träns – Dyón (vid tävling), GlenGordon, Hubertus, Pessoa

Förbygel/Martingal – Tophorse Luxus

Sadel – E. Jeffries Exellence

Schabrak/Luva – Anna Scarpati, Equiline, Tattini, PW

Stigbyglar – Sprenger Bow Balance

Benskydd Veredus Carbon gel


Alla bilder i intervjun är lånade från Johannas blogg.

Ridhandskar

Något jag absolut inte kan vara utan när jag rider är ridhandskar. Jag vill ha en handske som är tunn, smidig och ger bra grepp. Här kommer mina favoriter i tre olika prisklasser.

#1 Lyx - Roeckl
Ridhandskarna från Roeckl är mina absoluta favoriter. Jag gillar modellen Roeckl Vesta i light & grip-materialet allra bäst. Tunna, snygga, smidiga och ger ett supergrepp. Outstanding, i mitt tycke de bästa handskarna på marknaden! Enda nackdelen är priset, ca 360 kr.


#2 Mellan - Tegera Pro
En riktigt bra handske till ett bra pris, ca 180 kr. Sköna och ger bra grepp. Är egentligen arbetshandskar men säljs numera i flera ridsportbutiker. Ett tips är att leta efter dem på byggvaruhus, där kan man hitta dem till ett lägre pris. Inte så snygga, men funkar till vardags.


#3 Budget - Jacson Grepp
Kopia på Roeckls modell, men faktiskt ganska bra. Tunna, bra passform och ger bra grepp. Nackdelen är att de inte andas lika bra som de två ovanstående och därför kan ge en lite instängd känsla. Väldigt bra pris, ca 70 kr.




Rider ni med handskar? Vad har ni för märke/modell?

Internationella tävlingar i München

Om du har abstinens efter TV-sändningarna i Globen förra helgen, så är ett tips att kolla in de internationella tävlingarna i hoppning och dressyr från München denna helgen. Svenska deltagare är Malin Baryard, Daniel Zetterman och Angelica Augustsson.

Klicka på bilden och följ livesändningarna (gratis) från tävlingarna i München.



Här hittar du program och startlistor.

Om mig

Birgitta säger "Trevlig blogg men jag undrar en sak: VEM ÄR DU?"

 

Den existentiella frågan har jag ställt mig själv många gånger, men aldrig fått något bra svar. :)

 

Nej, men anledningen till att jag inte är så öppen med vem jag är här i bloggen är ganska odramatisk. Min blogg är ingen utpräglad ”dagbok” i den bemärkelsen som många andra bloggar är och därför har jag inte sett någon anledning att berätta ingående om mig själv eller mitt liv.

 

Allteftersom bloggen utvecklas blir det kanske så att jag berättar mer om min vardag, men i nuläget är jag ganska nöjd med att ha det så här.

 

"Det är något med utsidan hos en häst, som är bra för insidan hos en människa"

RGB sjua på världsrankingen

Rolf-Göran Bengtsson är sjua på den senaste världsrankingen! Detta innebär att Sverige får två platser på världscuptävlingarna till våren eftersom de tio bästa på världsrankingen har en garanterad plats i deltävlingarna.

Det är inget dåligt gäng som RGB tampas med där uppe på toppen, fantastiskt att vi har en så duktig svensk ryttare!

Världsranking hoppning 1 december 2009:
1) Marcus Ehning, Tyskland
2) Albert Zoer, Holland
3) Eric Lamaze, Kanada
4) Pius Schwizer, Schweiz
5) Rodrigo Pessoa, Brasilien
6) Edwina Alexander, Australien
7) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige
7) Kevin Staut, Frankrike
9) McLain Ward, USA
10) Harrie Smolders, Holland


Casall är också glad över sjundeplatsen på världsrankingen!

Äntligen!

Ikväll blev äntligen våra grushagar klara! Det ska bli så obeskrivligt skönt att slippa leran framöver och kunna släppa ut hästarna i torra och fasta hagar.

Dagens ridpass var även det en höjdare. Min häst - som vissa dagar närmast kan liknas vid en tidsinställd bomb - var idag mjuk, energisk och spänstig. Han ger en så otroligt fin ridkänsla och är en dröm att sitta på när man hittar balansen mellan anspänning och avslappning.

Efter ridpass, dusch och promenad väntade en krubba fylld med mat och morötter. Ibland är det nog inte så dumt att vara häst ändå!


RSS 2.0