Doping tillåtet inom ridsporten

Idag beslutade FEI-kongressen att det från och med den 1 januari kommer bli tillåtet att medicinera hästar med anti-inflammatoriska preparat som fenylbutazon, fluxinin och acetylsalicylsyra i samband med tävling. Fenylbutazon "butta", som har en klart smärtstillande effekt och fungerar prestationshöjande, har varit förbjudet i 20 år men kommer alltså nu återigen bli tillåtet att använda under tävling.

Det beslutades också att enskilda länder får ha strängare dopingregler. Sverige kommer inte tillåta dessa preparat på svenska tävlingar, men de kommer alltså vara tillåtna på internationella tävlingar. 

Ridsportförbundets ordförande Bo Helander tror att sponsorerna kommer lämna ridsporten då djurskyddet får stå till sidan när man tillåter denna typ av medicinering. Inga sponsorer = inga tävlingar.

Var är ridsporten på väg? Jag begriper inte hur det internationella förbundet så uppenbart kan driva sin egen sport ner för ett öppet stup. Redan efter dopingfallen i OS i Hong Kong så pratades det om att ridsporten skulle plockas bort från OS. Dagens beslut att tillåta dopingklassade mediciner under tävling inom internationell ridport får väl därför betraktas som nådastöten för ridsporten som OS- gren.

Flera länder har protesterat mot beslutet så fortsättning lär följa.

Kommentarer
Postat av: Jeanette Kristensen

Hej

Jag är en högskolestudent som skriver en C-uppsats om bloggar. Skulle du vilja svara på en enkät om ditt bloggande?



Hör av dig min studentmail.



Med vänliga hälsningar

Jeanette Kristensen



2009-11-19 @ 15:46:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0