Frågor och svar med Patrik Kittel. Del 1

Här kommer de efterfrågade svaren på frågorna som ställdes till Patrik Kittel på hans clinic.  Han gillade att prata den där Patrik, så svaren blev långa! Jag har därför delat upp frågorna i tre delar. Här kommer första delen, de andra två läggs upp under veckan.

 

Första frågan ställdes av en ryttare som hade en väldigt het 6-åring som hon fick sitta och bromsa på hela tiden. Hon undrade:

 

Vad ska man göra med en het häst och hur undviker man att det blir för mycket ”handridning” på en sådan häst?

 

Patrik tyckte att man först måste man se om man kan hitta en anledning till varför hästen är het. Kanske beror det på att den får för mycket eller fel sorts foder. Ett vanligt problem är att många ger ett för energirikt foder. Han hade själv bra erfarenheter av att ge havrefria foder till heta hästar.

 

Om inte fodret är orsaken kan man ta ett blodprov för att se om hästen har för höga muskelvärden. Om hästen snabb samlar på sig mycket mjölksyra i musklerna så blir den trött. Om en känslig häst snabbt blir trött kan bli stressad och het på grund att den inte orkar arbeta.

 

Det är även viktigt att aktivera hästen, något Patrik tyckte många hästägare var för dåliga på. En het häst mår ofta bra av att gå två pass om dagen. Hästen måste inte arbetas hårt båda passen, man kan ta ut den på en lättare runda i skogen på morgonen för att sedan arbeta mer aktivt under ett pass på eftermiddagen. Har man mycket jobb i veckorna och svårt att hinna, kan man försöka på helgen. Lite är bättre än inget. Om hästen går lugnt i hagen är det en fördel om den får gå ute några timmar. Om den bara stressar och skenar runt i hagen får det bara en motsatt effekt. Då är det bättre att gå en runda med den en extra gång eller springa med den en runda för hand. Patrik menade att det går inte att säga att "alla hästar ska gå i hagen", utan man måste utgå från den enskilda hästen.

 

Vid ridningen är det annars övergångar och åter övergångar som är det viktigaste. Fokus måste ligga på att få hästen att vänta och lyssna på sin ryttare. Först när den gör det kan den komma till avslappning. Man kan också prova att rida ut och galoppera den så den får göra av med lite överskottsenergi innan man börjar arbeta på ridbanan.

 

Många hästar är heta vad man än gör och då får man acceptera det. Om ryttaren är lite rädd och försiktig av sig är kanske inte det rätt häst för för just den ryttaren. Både häst och ryttare mår bäst av att vara med någon den passar ihop med. Patriks erfarenhet är dock att de flesta hästar lugnar sig när de blir äldre. När hästen blir äldre och kommer högre upp i klasserna är det en trots allt en fördel - och i riktigt höga klasser en nödvändighet - att hästen har en extra vilja och framåtbjudning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0